Kereszténydemokrata válaszok a világ, Európa és Magyarország kihívásaira

A hétvégén tartotta ülését a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya.

Latorcai János

Megnyitó beszédében Latorcai János, a testület elnöke emlékeztetett: a hamarosan véget érő önkormányzati ciklusban is iskolák, rendelők, kórházak újultak meg, rengeteg helyi fejlesztés és beruházás valósult meg kormányzati támogatással, és sikerült növelni a vidék megtartó erejét. A kormány beindította a gazdasági növekedést, megfékezte az inflációt és megvédte hazánkat az illegális migrációtól. Az Országgyűlés alelnöke felhívta a KDNP jelenlévő helyi és országos politikusainak figyelmét, hogy ezekről a sikerekről beszéljenek sokat a következő hónapokban, mutassák be az elért eredményeket. „Ez hozzájárulhat európai parlamenti és önkormányzati pozícióink megtartásához, sőt erősítéséhez” – tette hozzá.

Semjén

Amit mondunk, annak közérthetőnek kell lennie és találkoznia kell az emberek mindennapi tapasztalatával – fogalmazott átfogó politikai helyzetértékelésében Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke részletesen ismertette a kormányzat álláspontját a legfontosabb kül- és belpolitikai, illetve európai uniós ügyekben. Külön kiemelte a kötelező betelepítési kvóta elutasítását, a gyermekek védelmét az LMBTQ-ideológia ellen, valamint az egy nő és egy férfi életközösségén alapuló házasság intézményének védelmét.

SimicskóSimicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport elmúlt évi tevékenységéről számolt be a választmány tagjai előtt. „Komoly felelősség, hogy a miénk az Országgyűlésben – a Fidesz után – a második legnagyobb frakció” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a KDNP az egyetlen világnézeti párt a parlamentben. „Nemcsak politika szerepünk van, hanem küldetésünk, missziónk is” – tette hozzá, részletesen ismertetve a kereszténydemokrata képviselők parlamenti munkáját.

HölvényiHölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője elmondta: családbarát, keresztény értékeken alapuló Európát szeretnének. Ismertette az EU előtt álló kihívásokat és beszélt a kereszténydemokrata politika esélyeiről. „Nem tudunk minden problémát megoldani, azt kell, amit meg tudunk” – tette hozzá.

CsabaLatorcai Csaba ügyvezető alelnök a pártépítés elmúlt egy éves eredményeit ismertette. Ebben az időszakban 80 új KDNP-alapszervezet jött létre, és ezer fővel gyarapodott a párt taglétszáma. Beszélt a KDNP sikeres kezdeményezéseiről – ilyen a Fogadj örökbe egy keresztet! és az Állíts egy keresztet a békéért!, illetve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével közösen megvalósuló közéleti rendezvények –, melyet a jövőben is folytatni kívánnak.

HarrachHarrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke a közéleti-kulturális területen munkálkodó szervezet életébe engedett bepillantást. Szólt arról a műhelymunkáról, mely elemző írások elkészítésében és megjelentetésében ölt testet, és a közösségépítés alapjául szolgáló, sikeres rendezvényekről is (ezek közül a legjelentősebb a Civil Szervezetek Fóruma minden évben az Országházban; a Kereszténydemokrata Estek Budapesten és most már számos vidéki helyszínen is, valamint a fiatalokat megszólító Kerkai-kör rendezvényei), melyek kereszténydemokrata nézőpontból vizsgálják a fontosabb társadalmi folyamatokat és aktuális történéseket.

Csoportkép

A KDNP Protestáns Műhelye a napokban ünnepelte fennállása 30. évfordulóját. A Műhely vezetője, Birkás Antal elmondta: jövőre is folytatni kívánják a regionális, illetve az országos konferenciájuk megrendezésének hagyományát, a tanácskozások központi témája feltehetően a digitális világ jelentette kihívások és a mesterséges intelligencia lesz.

díj

A jelenlévők arról is tájékoztatás kaptak, hogy a Protestáns Műhely az ökumené szellemében működik: bár tagjaik többsége református és evangélikus, 10-15 százaléknyi római és görög katolikust, valamint baptistákat is szép számmal találunk soraikban.

hangulat

A KDNP Felügyelő Bizottsága tevékenységéről a testület elnöke, Aradszki András adott tájékoztatást. A KDNP Elnöksége és a Barankovics Alapítvány elismerését, a Barankovics-emlékérmet idén Varga László nyugalmazott református püspökhelyettesnek és Pálos Miklós egykori államtitkárnak ítélték oda. A választmányi ülésen Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke is kitüntetést vehetett át: a Protestáns Műhely emlékplakettjét Birkás Antal adta át.

díj

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!