A kereszténydemokraták a teljes embert nézik

Június 4-én, hétfőn napirend előtti felszólalásában Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a liberális és szociáldemokráciával szemben a kereszténydemokrácia ember- és társadalomképéről beszélt.

Harrach PéterHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője megemlékezett a nemzeti összetartozás napjáról és úgy látta, hogy ez a nap jelzi, a nemzet élni akar! Nem titkolta: a következő időszakot is kereszténydemokrata szemléletben képzeli el. Véleménye szerint a liberálisok emberképével szemben a kereszténydemokraták a teljes embert nézik és nem csak egyes vonásokat ragadnak ki az emberi jogokból. Az emberi jogokat a felelősséggel, a kötelességgel együtt nézik. Az ember társas lény, így a közösségek is pillérét alkotják a kereszténydemokráciának! Szerinte a nyugat-európai válság, azaz az eltorzult emberkép miatt is szükség van a világ kereszténydemokrata értelmezésére.

Rétvári Bence (KDNP), az EMMI miniszterhelyettese szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiáll a nemzeti értékekért. Szembeállította a liberálisok által szorgalmazott nyílt társadalmat a kereszténydemokráciával. Elmondta: a kereszténydemokraták a közösségi társadalomban hisznek, abban, hogy az identitás, a szülőföld, a nemzetiség és a vallás összekötő kapocs.

Harrach Péter napirend előtti felszólalását és az arra adott államtitkári választ az alábbiakban tekintheti meg: