Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Közösségszervezés és politika, közösségszervezés és településfejlesztés volt a KDNP Protestáns Műhely hétvégi konferenciájának témája

A KDNP Protestáns Műhelye november 11. és 13. között tartotta őszi konferenciáját Budapesten.

„Európa csak akkor maradhat fenn, ha visszatalál a gyökereihez, éppen ezért a protestánsok bátorságára, újjá szervező erejére, tettvágyára ma hatványozottan szükség van.” (Latorcai Csaba köszöntőjéből)

A hétvégi rendezvényünk – amelynek témája a közösségszervezés volt – szakmai napja (szombat) hosszú nap volt, izgalmas előadókkal. A nap első felében vendégünk volt Latorcai Csaba miniszterhelyettes, pártunk ügyvezető főtitkára. További előadóink, vendégeink voltak: Ditzendy Károly Arisztid és kedves felesége, délután Bikádi László Károly református lelkipásztor, valamint Gaal Gergely, a KDNP országos választmányi titkára, Pest megyei KDNP-elnök. A napot Káplán György művész (a Magyar Kultúra Lovagja) hangversenye tette felejthetetlenné. 

Gyorgyevics Miklós házigazda köszöntött bennünket a KDNP XI. kerületi székházában, majd pedig Birkás Antal műhely-elnök a közösségszervezés fontosságáról, ill. a zsoltárok alapján annak szükségességéről beszélt, hogy egymással és a teremtő Istennel is kapcsolatban kell lennünk. Az Úrtól jön a munkánkra az áldás. Megemlékeztünk Lukáts Miklósról, aki a közösségünk első elnöke volt, és két hete hunyt el. 

Latorcai Csaba beszélt a bennünket fenyegető veszélyekről, kiemelte a protestánsok szerepét a KDNP-n belül, és arra bátorított bennünket, hogy további szerveztek létrehozásával és rendezvények szervezésével erősítsük a politikai közösségünk egészét.

Latorcai Csaba a KDNP Protestáns Műhely rendezvényén

Ennek eleget is fogunk tenni, elsőként – a miniszterhelyettes úr útmutatásait követve – létrehozzuk a Győr-környéki Protestáns Műhelyt, továbbá a „fehér foltot” jelentő területeken (a Dunántúl bizonyos része, ill. néhány alföldi város) folytatjuk az építkezést. Erős Szolnok–Szeged–Békéscsaba háromszöget hozunk létre. 

Ditzendy Károly Arisztid kiváló helyzetjelentést adott korunk kihívásairól és a bennünket körbe vevő világ gyors változásairól, melyek mind kihatással vannak a közösségszervezésre, ill. annak technikáira. Az elméleti előadást gyakorlati feladat követte, egy kommunikációs helyzetgyakorlat, amely elég jól megmozgatta a jelenlévőket.  A kártyajáték segítségével kellett önmagunkat együttműködésre, egymás meghallgatására ösztönöznünk a feladat megoldása érdekében. 

Délután – a szendvicsebédet követően – Bikádi László Károly hajmáskéri református lelkipásztor beszélt a közösségszervezés nehézségeiről, lehetőségeiről. A valós élet tapasztalatait mutatta be településen, gyülekezeti közösségben és a szeretetszolgálat felépítésében szerzett tapasztalatai alapján. Jó volt hallgatni az idősek felé végzett szolgálatát, a többekben felmerült keresztényszociális gondolatot. 

Köszönjük Békefy Lajos szavait – a délelőtthöz hasonlóan ő is megemlékezett Lukáts elnök úrról. Köztünk volt Horkay György, aki szintén szólt a hőskorszakról, a közösség – amely jövőre lesz 30 éves! – korábbi időszakáról. 

Gaal Gergely a KDNP kivételes helyzetéről, történelmi múltjáról és a jelen kihívásairól beszélt. Hangsúlyosan érintette előadásában és az azt követő beszélgetésben a fiatalok megszólításának lehetőségeit, ill. annak fontosságát. Erős, őszinte, elgondolkodtató szavakat kaptunk, amelyeket köszönünk! Érdemes tovább gondolnunk őket!

Miként a cikk elején említettem, a hétvégi rendezvényünk témája a közösségszervezés volt. Ennek jegyében a napot egy kimondottan közösségszervező alkalommal, hangversennyel zártuk – benne közös énekléssel. Nagy hála és köszönet érte Káplán György énekművész úrnak, a Magyar Kultúra Lovagjának, aki valóban felejthetetlenné tette a hosszú szakmai műhelynapot. Emlékezetesek a karácsonyi dalai, a Sorrentói szerelem, a nápolyi tengerpartot és a Balatont megidéző dallamok, de különösen is nagy köszönet a nemzeti érzést erősítő, megszólaltató dalokért, köztük Murgács Kálmán „Magyar zászló” daláért. „Szeressük a hófehér színt, szeressük a zöldet, szeressük a piros vértől áztatott magyar földet.” Köszönjük a szép estét! 

Vasárnap délelőtt közösen vettünk részt a Csillaghegyi Református Egyházközség istentiszteletén. Sok áldást kaptunk! 

Birkás Antal

elnök, KDNP Protestáns Műhely