Latorcai Csaba: A családi gazdaságok értékteremtő munkája nélkül nem képzelhető el a nemzet megmaradása

A családi gazdaságok értékteremtő munkája nélkül ma sem képzelhető el a magyar vidék jövője és a nemzet megmaradása - mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára a kuláküldözés áldozatainak emléknapja alkalmából csütörtökön Kecskeméten tartott megemlékezésen.

Latorcai Csaba elmondta: a családi kis- és közepes gazdaságok elődeit kegyetlen gyűlölettel üldözték a kommunisták, mert tudták, hogy ezeken a gazdaságokon múlik a nemzet megmaradása.

Éppen ezért a kormány minden erőfeszítést megtesz a magyar mezőgazdaság és a gazdálkodók védelmében, hogy a vidéki élet egyre nagyobb presztízzsel bírjon. Magyarország kormányának a vidék fejlesztése elsőrendű feladat

 

– emelte ki Latorcai Csaba.

Az államtitkár leszögezte: a közös munka sikere érdekében a kormányzat továbbra is minden segítséget és támogatást megad az olyan családi gazdaságoknak, amelyek „az elmúlt harminc évben gyökeret eresztettek, talpon tudtak maradni”, hozzájárulva ezzel a magyar vidék fejlődéséhez, megerősítéséhez és az életszínvonal növeléséhez.

A kuláküldözés az 1948-as kommunista hatalomátvétellel vette kezdetét. Rákosi Mátyás, az állampárt, a Magyar Dolgozók Pártja főtitkára a szocializmus építésének, a mezőgazdaság kollektivizálásának fontos eszközeként jelölte meg a módos gazdák üldözését, a nagygazdák ellehetetlenítését tűzve ki célul. A téeszesítéssel egy időben megbélyegzés gyanánt országosan nagyjából 71 ezer kulákcsaládot tartottak nyilván - emlékeztetett az államtitkár.

Latorcai Csaba „modernkori gazdaüldözésnek” nevezte, hogy napjainkban is időről időre az „akkori bolsevikok utódai, a mára balliberális haladárokká átvedlett magyar dollárbaloldal képviselői lelkesen” dolgoznak azért, hogy legalábbis megnehezítsék a Magyarországnak jogszabály szerint járó támogatások folyósítását. Minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy akadályozzák a magyar és közép-európai gazdák érdekeinek érvényesítését, ellehetetlenítve a kelet-európai gabonapiac működését – fűzte hozzá.

Az államtitkár ismertette:

június 29-ét az Országgyűlés 2012. március 26-án a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította. Az emléknapról rendelkező határozatok elítélik a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított, kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést.

 

Hozzátette, ugyanakkor arra is hív: a megemlékezés a XX. századi magyar történelem e sötét időszakáról szolgálja azt, hogy a fiatal nemzedék minél jobban tisztában legyen ennek a kegyetlen és embertelen korszaknak a tragédiáival.

Varga László nyugalmazott református püspökhelyettes a kuláküldözés áldozatainak emléktábláját felavató rendezvényen kiemelte: a kommunizmus kísértete nagyon közel van, ezért az emlékezés napja egyben is erre emlékeztető.

 

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!