Latorcai Csaba: A helyben élők tudják megmondani, milyen fejlesztésekre van szükség

A helyben élők tudják megmondani, hogy mikor milyen fejlesztésekre van szükségük, ezért komoly decentralizációt kíván elindítani a kormány a magyar a területfejlesztési politikában – hangoztatta Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár, a KDNP ügyvezető főtitkára kedden Szentgotthárdon, egy magyar-szlovén fórumon.

Kiemelte: nem lehet elhatárolt területként figyelembe venni a köznevelési és a szociális rendszer fejlesztését, vagy a gazdaságfejlesztést, ezekre együtt kell fókuszálni, és a helyiek tudják megmondani, hol van szükség iskolára, óvodára, gazdasági beruházásokra, a kis- és középvállalkozások, a kompetenciák vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére.

Bejelentette, hogy társadalmi konzultációt indítanak: minden megyébe ellátogatnak, megbeszéléseket folytatnak helyi önkormányzati, közigazgatási és gazdasági szereplőkkel, valamint a nemzetiségek képviselőivel, közösen keresve azokat a kitörési pontokat, amelyek versenyképesebbé tehetik az adott térséget.

Latorcai Csaba hozzátette, együtt kívánnak gondolkodni minden térség lakóival, s az új területfejlesztési politika egységének a járást tekintik.

Az államtitkár szerint a magyarországi szlovének lakta Rábavidék jó példája annak, hogy a határ menti együttműködés lehetőségeit kihasználva egy nemzetiségi közösség hogyan képes a megtartó erejét növelni és a térséget is dinamikusan fejleszteni.

Magyarország összes térségének és régiójának éppúgy versenyképessé kell válnia, mint az európai uniós tagállamok más fejlesztéspolitikai régióinak - hangsúlyozta, jelezve, ezért is fontosak azok a határon átívelő együttműködések, amelyek jó gyakorlatként határozhatók meg.

Kitért arra: a magyar területfejlesztési politika vezérlő elvnek tekinti az Európai Unió területi agendáját, annak az „igazságos Európa” jegyében határokon átnyúló integrációs törekvéseit, amelyek célja nemcsak az uniós állampolgárok életfeltételeinek javítása, hanem az egyes fejlesztési régiók együttműködésének fejlesztése is.

A szentgotthárdi fórumon előadást tartott Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős miniszter, aki szintén a határon átnyúló együttműködés fontosságáról beszélt, ennek fontos területeként említve a gazdaság és kultúra mellett a környezetvédelmet, a természetvédelmet és a turizmust is.

A szlovén miniszter fontosnak nevezte azokat a közös projekteket is, amelyek a fiatalok és az idősek problémáival foglalkoznak, illetve a határ mindkét oldalán tapasztalható munkaerőhiány leküzdését célozzák.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!