Latorcai Csaba: A Kereszténydemokrata Néppárt magyarországi története idestova 80 esztendős

A Kereszténydemokrata Néppárt magyarországi története idestova 80 esztendős. 1944. október 13-án, a német megszállás idején alakult meg titokban a szervezet. Egy évvel korábban, Apor Vilmos püspök hívta össze a reformmozgalmak vezetőit, hogy a két világháború közt elért eredményeknek, amelyeket társadalmi szervezetek, a katolikus és protestáns egyházak támogatásával keresztény-szociális reformmozgalmak értek el, újra lendületet adjon - írta közösségi oldalán Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára. 

 

Hozzátette, a párt 1945 elején Barankovics Istvánt választotta főtitkárává, a párt politikája pedig arra irányult, hogy az ország legszegényebb rétegeit beemelje a közműveltség, a politika és gazdasági demokrácia keretei közé, és ezzel elindítsa polgárosodásának folyamatát. Bár a párt eszméit és vezetőit negyven éven át üldözte a kommunista hatalom, 1989 után a KDNP ezekből a szellemi gyökerekből táplálkozva kívánja szolgálni a huszonegyedik századbeli magyar kibontakozás útját.

KDNP

A posztban az olvashsató, hogy a KDNP és a Fidesz szövetsége egyedülállóan sikeres politikai konstrukció Európában, hiszen egymás után négy parlamenti választáson nyerte el a magyar választók bizalmát, ezzel alkotmányozó többséget szerezve az Országgyűlésben. A kereszténydemokraták Semjén Zsolt személyében miniszterelnök-helyettest, továbbá minisztereket, államtitkárokat adnak a kormánynak. Az Európai Parlamentben pedig, az Európai Néppárt frakciójának tagjaként képviselik Magyarország érdekeit.

„Isten, áldd meg a magyart” – így kezdődik Himnuszunk. Ebből is látszik, hogy mennyire mélyen beleivódott a keresztény kultúra a magyarságba. De azt is valljuk, hogy a keresztény kultúra az európai kultúrának az alapja, ami nélkül sem európai, sem magyar kultúra nem létezne. Mi ezt a keresztény kultúrát szeretnénk megőrizni, megélni, és történelmi felelősségünknek eleget téve meg is védeni minden rendelkezésre álló alkotmányos eszközzel - zárta bejegyzését Latorcai Csaba

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!