Latorcai Csaba: A kereszténység közösséget és kultúrát teremt

Az egyetlen maradandó társadalomszervező és kultúraalkotó erőnek a keresztény értékek bizonyultak Európában az elmúlt kétezer évben – jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hernádkércsen az egyik örökbefogadott kereszt újraszentelésén.

LatorcaiLatorcai Csaba hozzátette, az olyan keresztény értékek, mint az emberség, az önzetlenség vagy a felebaráti szeretet évezredeken át segítették Európát. Háborúkat, gazdasági válságok sorát és járványokat sikerült a kereszténység és a keresztény értékek erejével túlélni úgy, hogy Európa most is Európa – hangoztatta Latorcai Csaba, aki feltette a kérdést: „de vajon meddig?”

Úgy fogalmazott, a kereszténység olyan kultúrát teremtett, amely beleivódott az európai emberek mindennapi életébe, gondolkodásába.

A ma felavatott, több mint százéves út menti kereszt sem csupán vallási jelkép, hanem igazodási pont lelki, szellemi és fizikai értelemben”

– mondta az államtitkár.

Latorcai Csaba leszögezte, a magyar történelemben nem mindig volt kifizetendő a vallásos élet, de az olyan közösségek, mint Hernádkércs, ragaszkodnak és kötődnek a keresztény gyökerekhez

 Európa megtagadni készült kétezer éves gyökereit – mondta. Példaként a párizsi olimpia plakátját említette, amelyen „lehagyták a keresztet” a Szent Lajos-katedrális tetőjéről.

Európa nyugati felének baloldali urai arra törekednek, hogy kisatírozzák a közösségi emlékezetből a keresztet. Ezzel szemben nálunk felújítják a kereszteket

– mondta. Hozzátette, Európa csak a kereszténység révén újítható meg

Az MTI kérdésére elmondta, a KDNP egy évvel ezelőtt hirdette meg a „Fogadj örökbe egy keresztet!” programot, amelynek célja a településeken vagy az út mentén lévő keresztek fejújítása. Hozzátette: több mint 170 keresztet fogadtak örökbe Magyarország településein, azok megújítása  zajlik.

Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a mintegy háromszáz lelkes Hernádkércsen húsz feszület van, egy részüket már korábban felújították. A képviselő kiemelte, a nagyhét közeledtével különleges üzenete van annak, hogy most szentelik újra a keresztet.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!