Latorcai Csaba: Liszt Ferenc művészete a kereszténységen nyugszik

Liszt Ferenc művészete a kereszténységen nyugszik, és csak a kereszténységben értelmezhető – jelentette ki a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára vasárnap Budapesten.

A kilenc koncertből álló Liszt-sorozat záró hangversenyén a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Latorcai Csaba, a koncertsorozat fővédnöke köszöntőjében szimbolikusnak nevezte, hogy Liszt dallamai éppen egy nappal az 1956-os forradalom ünnepe előtt csendülnek fel.

Az államtitkár hangsúlyozta: szimbolikus az is, hogy erre a koncertsorozatra egy olyan kihívásokkal teli időben került sor, amikor nagy szükség van a keresztény közösségek összefogására és „hitünk bátor megvallására”.

Nekünk, keresztényeknek nap mint nap ki kell állni a hitünkért, ki kell állni a kultúránkért, mert akik a kereszténységet a magánügy körébe száműznék vagy a keresztény kultúrát más vallásokon nyugvó kultúrával felcserélhetővé tennék Európában, azok valójában a kereszténységet és a keresztény kultúrát törölnék el

 

– mondta.

Radikálisan fogalmazva úgy is mondhatjuk – tette hozzá az államtitkár –, hogy voltaképpen Liszt Ferenc művészetét is eltörölnék.

Latorcai Csaba rámutatott: identitásunk erősítéséhez és megőrzéséhez a szabadságért vívott évszázados küzdelmeinek során zenei örökségünk is nagyban hozzájárult.

Magyarként Liszt Ferencet hallgatni a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban épp olyan felemelő, mint a világ nagy hangversenytermeiben – jegyezte meg az államtitkár.

A Liszt Ferenc születésnapján tartott hangverseny a záró eseménye volt Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész, Liszt Ferenc-kutató kilenc koncertből álló sorozatának. Mészáros Zsolt Máté a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjának keretében dolgozik Liszt összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, a koncertsorozaton kutatása eredményeit mutatta be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!