Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Latorcai Csaba: A magyarság folyamatos szabadságküzdelme a mai napig a megmaradásról szól

A magyarság folyamatos szabadságküzdelme és harca a szuverenitásért a mai napig a megmaradásról, a szülőföldön maradásról, a kereszténységben maradásról szól - jelentette ki Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes szombaton Szegeden, a XVII. Nándorfehérvári emléknapok megnyitóján.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, most is ugyanaz a kérdés, mint egykor Nándorfehérvárnál: megtartjuk-e Magyarországot magyarnak, Európát kereszténynek.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

Az államtitkár felidézte, a magyar csapatok a rendezvény helyszínéről, a szeged-alsóvárosi templom mellől indultak az ostrom előtt álló nándorfehérvári erődítmény megerősítésére. A védők tízszeres túlerővel és a világ akkori legerősebb tüzérségével néztek farkasszemet.

Az 1456. július 22-én kivívott győzelmet egész Európa kitörő lelkesedéssel fogadta, a pápa az örömhír érkezésének napját főünneppé nyilvánította, a déli harangszóhoz pedig imádságot is rendelt - mondta a kereszténydemokrata politikus.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

Hozzátette: a bátor magyar helytállás egészen 1521-ig elvette a kedvét az oszmán birodalomnak attól, hogy Magyarország és Európa ellen hadjáratot indítson. A 16-17. században Európa, azon belül is régiónkban a Habsburg birodalom rá volt utalva Magyarországra, amely a hatalma tetőpontjára érő oszmán birodalommal szemben a kontinens védelmét biztosította.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, már akkor is szóban több segítséget kaptunk, tettekben viszont annál kevesebbet. Ma sincsen ez másképp - jegyezte meg.

A különbség csak annyi - folytatta -, hogy ma Európa saját magát és önként akarja felszámolni valami "jóemberkedő", hamis befogadás kultúrájának jegyében. Aki ennek az "öngyilkos tervnek" ellent mer mondani - ahogy ezt évek óta tesszük mi, magyarok is -, azokra mindenféle jelzőt rásütnek a magukat progresszív demokratának nevezők - közölte az államtitkár.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

Kiemelte, a helyzet egyre romlik, a számot azt mutatják, hogy az idei év első felében 92 százalékkal nőtt a magyar határt megsértők száma, és csaknem kétszeresére emelkedett az elfogott embercsempészek száma.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, figyelnünk kell keletre is, mert Európát 30 éve nem rázta meg olyan méretű fegyveres konfliktus, mint amilyen most zajlik Ukrajnában. A nyomában gyász, biztonságot kereső menekültek, továbbá egész Európára kiterjedő gazdasági és energiakrízis várható.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

A magyar kormány célja a béke, a háborúnak minél előbb véget kell vetni, béketárgyalásra és megállapodásra van szükség. A háborúból pedig ki kell maradnunk - szögezte le az államtitkár.

Hozzátette: Magyarország ezért soha semmilyen fegyvert nem szállít és nem enged át a területén. Ugyanakkor befogadjuk és ellátjuk a valódi háború elől menekülőket, mert ez keresztényi kötelességünk.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával

A határokat védő rendőröknek és katonáknak köszönhető, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa lett. A következő évtizedben ez lesz az egyik legfontosabb erény, a biztonság a mi "kemény valutánk" - fogalmazott Latorcai Csaba.

A rendezvényen - annak támogatójaként - részt vett Mihálffy Béla, Szeged KDNP-s országgyűlési képviselője, Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata alelnöke és Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető is.

Nándorfehérvári Emléknapok - megnyitó Latorcai Csabával