Latorcai Csaba nyitotta meg a Modern és nemzeti - A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára című vándorkiállítást

Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkáiból nyílt vándorkiállítás csütörtökön Mezőtúron, a Túri Fazekas Múzeumban, ahol két hónapig lehet megtekinteni a tárlatot. A gyűjteményt várhatóan jövő márciustól Karcagon, később külföldön is bemutatják.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára a Modern és nemzeti - A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára című vándorkiállítás megnyitóján Mezőtúrt „a kerámia fővárosának” nevezte. Hozzátette:

a több nemzetközi díjjal jutalmazott szecessziós népi fazekasmesterek munkáit nemcsak Magyarországon, hanem külföldön – többek között Törökországban, Olaszországban és várhatóan Lengyelországban is – be fogják mutatni.

 

A kunszentmártoni, illetve a mezőtúri fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán és Badár Balázs nevéhez fűződik – mondta a politikus. Szecessziós és népies motívumokkal díszített kerámiáik nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte keresettek voltak – hangsúlyozta, megjegyezve: a művészek munkái nemzetközi kiállításokon is sikerrel szerepeltek. „Sajátos stílusuk találkozott az akkori kor Európájának ízlésével és igényeivel” – fogalmazott.

Badár Balázs és Bozsik Kálmán örökségének megőrzése és továbbadása közös feladat - emelte ki. Mint mondta: Magyarország kormánya minden olyan folyamatot támogat, amely az értékmegőrzés által hozzájárul a közös nemzeti örökség fenntartásához. Magyarország kormánya a tervezett vándorkiállítás megvalósítását 4,5 millió forinttal támogatja – fűzte hozzá.
     

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!