Latorcai Csaba: Óriási ellenszélben kell közösen dolgoznunk a nemzetek Európájáért

„Ma óriási ellenszélben kell közösen dolgoznunk a nemzetek Európájáért” – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára a hatodik alkalommal megrendezett Ruszin Művészet Remekei című rendezvény megnyitóján Budapesten, a Stefánia Palotában szombaton.

Latorcai Csaba beszédében hangsúlyozta, hogy az európai és a nemzeti megmaradásért a kultúra és a közösség építésével tehetünk közösen. A politikus Robert Schumann francia külügyminisztert  idézte, aki Európa jövőjéről azt írta, hogy „Európa a kiteljesedést hozta az emberiség számára. Neki kell hát új utat mutatnia a mások leigázására irányuló törekvés helyett a kultúrák sokféleségének elismerése révén, mely kultúrák minden egyes képviselője kölcsönös tisztelettel viseltetik a többiek iránt.”

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy

a magyarországi ruszin közösség sikere, amely ezen a rendezvényen is megmutatkozik, megmutatja azt, hogyan lehet és kell építkezni a kultúra megerősítésével.

 

Latorcai Csaba elmondta, hogy az ünnep már délelőtt megkezdődött, a Szent István Bazilikában, ahol a görögkatolikus egyházi kórusok nemzetközi találkozója keretében nagyszabású koncertre került sor.

Hangsúlyozta, hogy „a magyar és ruszin nép sorsközössége egy olyan identitásképző és erősítő tényező, amely – különösen ezekben a nehéz és embert próbáló, ugyanakkor türelmet kívánó időkben – példaértékű és időtálló”. Mint felidézte, szoros a két nép közötti történelmi kapcsolat, az 1848/49-es szabadságharc idején például a ruszinok tömegesen csatlakoztak a szabadságharchoz, a görög katolikus ifjúság kiválósága volt az Erdélyben hősi halált halt Vasvári Pál. Kiemelte, hogy „a magyar kormány 1849. július 28-i rendelete engedélyezte a ruszin nyelven való oktatást és e nyelv közéletben való szabad használatát”.

Latorcai Csaba hangsúlyozta:

a hazai ruszin közösség egy olyan páratlan örökség kincsestárát mutatja meg, amely szorosan összekapcsolódik a magyar történelemmel, összeköt minket a múlttal és erősít bennünket a jelenben, hogy szilárd alapra építhessük közös jövőnket.

 

Hozzátette: Magyarországnak csaknem másfél évtizede nemzeti kormánya van, amely tiszteli és megbecsüli a hazánkban élő és értéket teremtő nemzetiségeket, támogatja nyelvük, kultúrájuk megőrzését, megerősítését, évről-évre emelkedő anyagi támogatás biztosításával.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta, a „gens fidelissima”, a ruszinok politikai aktivitását mutatja, hogy a 2019. októberében megtartott önkormányzati képviselők választásán több ezren szerepeltek a választói névjegyzéken. A szavazók több mint 70 százalékos érvényes szavazatával megválasztották a jelenleg is működő 42 települési, 2 területi, a fővárosi és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatot.

A rendezvényt Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke nyitotta meg, majd Kárpáthy Mihály, a Hodinka Antal Ruszin Tudományos Intézet igazgatója és Giricz Vera országgyűlési nemzetiségi szószóló bejelentették a magyarországi ruszin önkormányzatok, civil szervezetek, illetve határon túli ruszin szervezetek nevében a magyarországi ruszin irodalmi nyelv kodifikálását, valamint bemutatták ennek dokumentumát.

Az eseményen Bubnó Tamás és a Szent Efrém Férfikar Mohay Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia tagja által a kórusnak komponált, Aranyszájú Szent János ószláv nyelvű liturgiájából adott elő részleteket, valamint fellépett a Ruszinok Folklór Együttes.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!