Latorcai János beszéde a Miskolci Egyetemen

Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke szeptember 2-án a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának tanévnyitó ünnepségén mondott beszédet, mely az alábbiakban olvasható. 

Latorcai János Miskolcon

 

Per angusta, ad augusta!

Küzdelmeken át vezet az út a nagy célok felé!

Terplán Zénó professzor úrnak, a Nehézipari Műszaki Egyetem első oktatói generációja egyik legnagyobb professzor egyéniségének kedvenc latin szólásával köszöntöm az

Igen tisztelt Dékán Urat!

A Professzor Hölgyeket és Urakat!

Az Ünnepi Tanévnyitó Ülést és

Köszöntöm az elsőéves hallgatókat!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Terplán Zénó professzor úr, a hazai műszaki felsőoktatás egyik legnagyobb egyénisége több mint 75 évvel ezelőtt Borbély Samu, Lancsarics Antal, Zorkóczy Béla, Petrich Géza és Sályi István professzorokkal együtt alapította meg az Egyetem Gépészmérnöki Karát, és megálmodták azt a modern tudásra és az iparral való szoros együttműködésre épülő, az innovációt központba állító képzési rendszert, mely Miskolcon útjára indította az első gépészmérnök generációt.

Latorcai János Miskolcon

Szerencsésnek vallom magam és büszkeséggel tölt el, hogy ezektől a professzor nagyságoktól tanulhattam szakmai igényességet, műszaki kultúrát és emberséget.

A Gépészmérnöki Kar első oktatói által lefektetett alapok időtállónak bizonyultak. A folyamatos megújulási kényszer és az iparral való szoros együttműködés fontosságát a következő oktatói generációk is alapvetőnek tartották. Ma pedig Siménfalvai Zoltán dékán úr vezetésével munkálkodik a Kar azon, hogy olyan gépészmérnökök és informatikusok kerüljenek ki a kezük alól, akik képesek megbirkózni az előttünk álló legnagyobb kihívásokkal is.  

Latorcai János Miskolcon

A világ fejlődését nézve elmondható, hogy egyre kevesebb olyan tudományterület van, mely nem igényli a műszaki értelmiség szakmai támogatását. Az orvostudományi kutatások, a gyógyszerkísérletek vagy éppen az emberi psziché vizsgálata egyaránt elképzelhetetlen a műszaki felsőoktatásban megszerezhető tudás nélkül, miként az előttünk álló időszak energiapolitikájának új alapokra helyezése és az informatika nagy áttörésével együtt járó hatások biztos kezelése sem nélkülözheti a mérnöki ismereteket.

Latorcai János Miskolcon

Manapság azonban különösen hangsúlyos a mesterséges intelligencia felhasználása, az ahhoz kapcsolódó gyakorlati és morális problémák, melyekre a megfelelő válaszok kidolgozása már Önökre, a tanulmányaikat most kezdő hallgatókra hárul, ami rendkívüli felelősséget igényel.

Latorcai János Miskolcon

A XX. század egyik kimagasló tudású gépészmérnöke, Hermann Miksa professzor és miniszter úr szerint ugyanis „a miénken kívül egyetlen szakmában sem igaz annyira, hogy a hibák és a hazugságok elnyerik büntetésüket. Az anyagok szilárdságtanának elméleti igazságát semmibe vevő mérnököt a saját hanyagsága üti agyon, mielőtt a kihágást még befejezte volna”.

Ebből is következik, hogy a mérnöki szakmát csakis a szakmai realizmus irányíthatja. Ugyanakkor ennek a határait folyamatosan feszegetni kell. E nélkül, a fizikai határokat feszegető kutatói szenvedély nélkül a világ fejlődése megtorpanna. Ugyanakkor sohasem szabad elfelednünk, hogy a kutatás és a fejlesztés nem csak egyéni kilátásainkat javítja, hanem az egész társadalom javát kell, hogy szolgálja.

Latorcai János Miskolcon

A jövő mérnökének tehát fokozott társadalmi felelőssége lesz. „A mérnöki hivatás felelősségteljes gyakorlásához az alapos szaktudáson felül széles látókörre, erkölcsi értékkel párosult jellemerőre és felelősségtudatra van szükség”, miként azt Pattantyús Ábrahám Géza professzor úr közel 80 esztendeje oly bölcsen megfogalmazta.

Latorcai János Miskolcon

 

Tisztelt Elsőéves Hallgatók!

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán minden adott ahhoz, hogy alapos szaktudásra és széles látókörre tegyenek szert.

Kívánom, hogy Önöknek az Alma Mater mindig tudjon példát mutatni! Töltse fel szellemüket és vázoljon fel távoli horizontokat, de egyúttal legyen kapaszkodó és gyökér is, olyan hely, mely nemcsak szakmai tudással, hanem az egyetemi évekre jellemző igaz, őszinte barátságokkal is gazdagítja Önöket.

Latorcai János Miskolcon

Legyenek tisztelettel tanáraik és egymás iránt, alázattal pedig saját munkájuk iránt.

Higgyenek magukban, így az esetleges kudarcok ellenére is megőrizhetik elszántságukat, mely nélkülözhetetlen a kívánt cél eléréséhez.

Latorcai János Miskolcon

Ismerjék meg Egyetemünk minden hagyományát, ápolják és fejlesszék azokat, s miként azt az önök előtti generációk tették, hagyományozzák majd az Önöket követőkre.

E gondolatokkal köszöntöm az Ünnepi Tanévnyitó Ülést és kívánok sok sikert valamennyi hallgató, de kiemelten az Egyetem kapuit most előszőr átlépő fiatalok számára!

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Latorcai János Miskolcon

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!