Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Latorcai János: Küzdeni kell, hogy Európának ne csak keresztény múltja, hanem jövője is legyen

A KDNP frakcióigazgatója hétfőn napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, a kereszténydemokrata képviselőcsoport frakcióigazgatója napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Latorcai János arra emlékezett, hogy 70 éve írták alá Európai Szén- és Acélközösség megalapításáról szóló szerződést, ami az egyik legelső lépés volt a Európai Unió létrejötte felé. Szerinte ugyanakkor ma az alapító atyák által legfontosabbnak tartott keresztény alapokat becsüli meg legkevésbé a nyugat-európai vezetés és elit. Sőt – folytatta – a keresztény értékeket tudatosan és szisztematikusan igyekeznek kiszorítani a hétköznapokból, miközben a „kollektivista, multikulti és antirasszista mozgalmak erőszakos tüntetéseikkel, a múlt átírására irányuló törekvéseikkel mindent megtesznek az európai kultúra felszámolására”.

Szerinte minderről nyugaton már beszélni sem lehet büntetlenül, amit Petry Zsolt – a Hertha BSC volt kapusedzőjének – esete is mutat. Úgy vélte: az alapító atyák személyes életútja és a vezetésükkel végbement európai szellemi és gazdasági megújulás arra kötelez, hogy „erőnket megfeszítve küzdjünk azért, hogy Európának ne csak keresztény múltja, hanem keresztény jövője is legyen”.

Orbán Balázs államtitkár válaszában úgy vélekedett: az EU egy történelmi tapasztalatokra adott innovatív válasz volt, azonban Brüsszel most veszít világpolitikai súlyából, gazdasági teljesítménye csökken, gondolatiságában kiüresedett és politikáját válságkezelési és külpolitikai fiaskók jellemzik. Hangsúlyozta: segíteni kell Európát visszatalálni azokhoz az értékekhez, amelyek sikeressé tették, és kritikussá tenni azokkal az eszmékkel szemben, amelyek ma szabadságot veszélyeztetik.