A legnagyobb épségben maradt keresztes vár helyreállításában is segítünk!

A Krak des Chevaliers lovagvár a világ legnagyobb épségben megmaradt keresztes vára, mely a világ legjelentősebb középkori hadiépítészeti műemléke. Magyarország Kormánya Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár kezdeményezésére támogatta a lovagvár helyreállítási munkálatait átszámítva csaknem 200 millió forint összegből. Az átadáson Azbej Tristan államtitkár vett rész szíriai útja alkalmával.

A szíriai konfliktusban az erőd többször is megsérült, ugyanakkor mindmáig őrzi a mellette fekvő Keresztények Völgyét, ahol megközelítőleg ötszázezer fős keresztény közösség él. Ez a projekt Magyarország legfontosabb Kárpát-medencén túli örökségvédelmi projektje.

Magyarország már 900 évvel ezelőtt is rengeteg pénzzel támogatta a johannita lovagok által birtokolt vár körüli munkálatokat. II. András magyar királyunk rendszeres adományával támogatta a vár építését és a vár védőinek ellátását, miután ott járt 1218-ban.

A Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes kezdeményezésére megvalósult támogatással erősítjük a keresztény és muszlim falvakat, az emberek megélhetését, emellett elősegítjük Szíria turisztikai fejlődését, ezáltal is hozzájárulva a helyiek szülőföldön maradásához. A Hungary Helps Programon keresztül összesen 173 millió forint (472 729 euró) adomány jutott a munkálatok támogatására. Azbej Tristan államtitkár jelenlétében 2023. május 17-én került sor a hivatalos átadásra.

A vár a világörökség részének minősített szíriai al-Huszn településen fekszik, ahol az UNESCO védelme áll - és mint ilyen az emberiség közös kincse, megmentése egyszerre közös feladat és kötelesség.

A magyar állam által nyújtott támogatásból a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének munkatársai a Szír Állam engedélyével és bizalmával 2020-ban kezdték meg a rekonstrukciót. A projekt a Szír Ortodox Patriarkátuson keresztül 2023-ban további 14 millió forint támogatást kapott.

A műemlék helyreállításhoz és a régészeti feltárásokhoz helyi munkaerőt is bevontak, ami munkahelyeket teremt a közösségnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!