Ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe

Ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe, miközben a rendszerváltoztatás előtt mindössze tíz felekezeti – nyolc katolikus, egy református és egy zsidó – középiskola működhetett Magyarországon – mondta Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke szerdán Székesfehérváron.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

Az új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővülő Ciszterci Szent István Gimnáziumban Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy éppen 70 éve, 1948-ban "zavarták el" az egyházi iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat és zárták be az intézményeket.

A ciszterci rend is így járt, ezért nagy elégtétel, hogy csak Székesfehérváron több száz gyerek járhat egyházi iskolába – tette hozzá.

A kereszténydemokrata államtitkár elmondta, hogy az intézmény a kormány 2,6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően bővül, és remélhetőleg a város büszkesége lesz.

Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a szerdai ünnepélyes alapkőletétel egyben a jövő kezdete.

Azt kívánta a diákoknak, hogy nyújtson nekik is annyit az intézmény, mint neki, aki négy évig tanult az iskolában, majd később 10 évig tanított ott.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester közölte: az elmúlt napokban a The Financial Times csoporthoz tartozó, kéthavonta megjelenő üzleti kiadvány, az fDi Magazine a várost több szempontból is Európa tíz legjobban fejlődő gazdasági régiója közé sorolta.

Megjegyezte, hogy oktatás nélkül ez nem lenne elérhető és fenntartható, éppen ezért a ciszterci iskola bővítésén túl több tízmilliárd forint értékű iskolafejlesztés kezdődik a városban.

Elmondta: a ciszterci intézmény fejlesztésével egy időben megkezdődik a Vasvári Pál Gimnázium új épületének építése, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium épületeinek teljes felújítása. Dolgoznak a Teleki Blanka Gimnázium teljes felújításának előkészítésén is.

Bérczi Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele felidézte, hogy az iskolát a török kiűzése után, 1688-ban létesítették a jezsuiták, majd feloszlatásuk után, 1812-től a ciszterci rend vette át. Jelezte, hogy céljuk azóta sem változott, vagyis olyan képzést, nevelést adnak, amellyel "hitükben szilárd" ifjakat nevelhetnek.

Orosz Ágoston igazgató megemlítette, hogy az új épületrészre a megnövekedett létszám és a plusz testnevelésórák miatt van szükség.

Az MTI kérdésére elmondta: a támogatásnak köszönhetően nemcsak a tornacsarnok és a kétszintes, tíz tantermet magában foglaló épületszárny épül meg, hanem a régi épületben modernizálják a tantermeket, továbbá informatikai és nyelvi labort is kialakítanak. A tervek szerint a beruházás 2020-ra készül el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!