Magyar állami támogatással cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston-templom nyílászáróit és üvegfelületeit

A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit. A megújult templomot Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke jelenlétében adták át a péntek délutáni szentmise keretében.

Soltész Miklós

Az esemény után Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: az itt élők bizonyították a nemzet iránti hűségüket, a magyarsághoz kötődésüket, a nyelv, a kultúra megőrzését, és a magyar kormány ezt szeretné megköszönni.

Amikor bármilyen dolgot támogatunk, legyen az óvodaprogram, iskolák, templomok, közösségi helyek felújítása, akkor a megmaradást szeretnénk segíteni, és a nemzet összetartozását erősíteni”

– nyilatkozta Soltész Miklós.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy péntek délelőtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakcióival közösen látogatott el Kommandóra, hogy gyors segélyt vigyen azoknak a családoknak, akik tűzvész következtében hajlék nélkül maradtak. A Kárpát-kanyarban a hegyek között fekvő, egyik legkeletibb erdélyi településen múlt szombaton  közös tetőszerkezetű sorház öt lakása teljesen megsemmisült, három pedig tető nélkül maradt tűzvész miatt.  

A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom megújult nyílászárói 2022. január 28-án. A templom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit a magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki. (Fotó: MTI / Veres Nándor)

Soltész Miklós megjegyezte: a magyar karitatív szervezetek által gyűjtött ruhaneműt, takarókat, és tisztálkodási szereket, valamint az RMDSZ parlamenti képviselőinek a pénzadományát vitték Kommandóra. Egyben azt is közölte, hogy Magyarországon építőanyagokat gyűjtenek a leégett házak újjáépítéséhez.

A jótékonysági akció után az RMDSZ Kelemen Hunort, a szövetség elnökét idézte közleményében, aki kijelentette: a pénzadományokra is szükség van, de arra is, hogy a bajba jutott kommandóiak érezzék, mellettük áll az egész közösség.

„Felelősek vagyunk egymásért, ezt érezni és éreztetni kell” –  idézte az RMDSZ közleménye Kelemen Hunort.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!