Magyarország kész a nyugati keresztényeknek is életmentő segítséget nyújtani

Nem szabad bagatellizálni a keresztényellenes támadásokat, ezt tapasztalhatjuk a napokban felgyújtott nantes-i székesegyházról szóló balliberális kommentárokban is, itt az ideje, hogy megálljt parancsoljunk a nyugati keresztényellenességnek – minderről Azbej Tristan beszélt az Origónak adott interjújában.

Azbej Tristan (KDNP), üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, ahogy Magyarországon is látjuk: a nyíltan politikai tevékenységet folytató szervezetek egyre nagyobb beleszólást és hatalmat akarnak a politikában, mindenféle demokratikus felhatalmazás és legitimáció nélkül.

Mit lehet tudni a Black Lives Matter hátteréről, és miért fordultak a keresztény jelképek ellen?

A BLM-mozgalom alapvetően úgy indult, hogy az afroamerikai emberek méltóságát és jogvédelmét látta el. Ezzel szemben jól látszik, hogy időközben olyan társadalmi témákat vettek fel, aminek nincs köze a kiindulóponthoz. Egy rasszizmusellenes mozgalomból mára az LMBTQ-lobbi elemeit is propagáló balliberális szócsővé vált. A Soros-pénzekkel támogatott radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom, valamint az Antifa által gerjesztett zavargáshullám arra is figyelmeztet, hogy az eddigi eszközökön túl most már minden eddiginél erőszakosabb szélsőbaloldali szervezeteket is bevetnek a nemzetállamok szétverésére.

Seattle-ben látható, ahogy egy agresszív marxista, szélsőbaloldali ideológia képviselete is szerephez jutott.

A múlt héten volt ennek a kicsúcsosodása az erőszakos keresztényellenesség megjelenésével. Ez nem csupán intellektuális keresztényellenesség már, hanem megvalósul a fizikai agresszió is.

Ez egy fokozat a keresztényüldözés felé, mivel itt még nem számolhatunk be személyek elleni támadásról, hanem templomokat és szobrokat rongálnak meg. Volt példa arra, hogy egy Jézus-szobrot lefejeztek, de több templomot felgyújtottak, így Los Angelesben egy épület teljesen kiégett.

A floridai Ocala településen viszont már arra is volt példa, hogy a szentmisére gyülekező hívek jelenlétében történt a gyújtogatás.

Történelmi tapasztalat, hogy először az értékeket, majd a szimbólumokat támadják, aztán pedig jönnek az erőszakos támadások az emberek ellen. Így épül fel mindig egy vallási irányzat, vagy éppen népcsoport elleni fellépés.

Fontos arra is emlékeztetni, hogy nem szabad bagatellizálni a keresztényellenes támadásokat. Ezt tapasztalhatjuk a napokban felgyújtott nantes-i székesegyházról szóló balliberális kommentárokban is. Itt az ideje, hogy megálljt parancsoljunk a nyugati keresztényellenességnek.
Ahogy Magyarországon is látjuk: a nyíltan politikai tevékenységet folytató szervezetek egyre nagyobb beleszólást és hatalmat akarnak a politikában, mindenféle demokratikus felhatalmazás és legitimáció nélkül.

Van-e pontos kimutatás az amerikai támadásokról?

Az egyre erőszakosabb nyugati keresztényellenességgel kapcsolatban a liberális irányítású fősodratú média mindent megtesz, hogy elfedje ezeket az incidenseket. Ha pedig beszámolnak róla, akkor azt elferdítik, és úgy mutatják be, mintha teljesen más dologról lenne szó, vagy éppen véletlen esetről. A nyugat-afrikai dzsihadista támadásokat a nyugati liberális médiában a klímaváltozás hatásaival magyarázzák. Az Egyesült Államokban a katolikus templomok ellen számos helyen volt támadás, és ebben a más felekezetek még nem is szerepelnek.

Mennyire erős az Egyesült Államokban a keresztényellenes álláspont?

Az ideológiai keresztényellenesség eddig Európában volt erősebb törekvés. Az USA-ban a keresztény felekezetek lényegesen erőteljesebben léptek fel, és lépnek fel ezen törekvésekkel szemben. Az azonban jól látszik, hogy próbálják a kereszténységet úgy bemutatni, mint egy elnyomó és agresszív jogfosztó eszme. Ennek oka, hogy kiemeltek olyan kisebbségi csoportokat, akiknek állítólag a keresztények megpróbálják elvenni a jogaikat.

Ezen keresztényellenes törekvések nézeteibe nem férnek bele azok a tények, miszerint a kereszténység ma a legüldözöttebb vallás a világon. 260 millió keresztény szenved el ma valamilyen hátrányos megkülönböztetést a vallása miatt.

Éppen ezért amikor Magyarország a nemzetközi fórumokon mindent elkövet, hogy a keresztényüldözésekről hírt adjon, vagy éppen fellépjen ellene, akkor az előbb említett körök mindent megtesznek a hiteltelenítésünkre. Mindeközben mindent megtesznek a keresztény értékek lebontása érdekében, így a családok és a nemzetek ellen folyamatosan vezetik a támadásokat.

Nyugat-Európa szinte már elveszett a keresztény kultúrkör számára, mivel az Egyesült Államokkal szemben ott nem volt olyan erős ellenpólus, amely képes lett volna arra, hogy szembeszálljon az egyházak elleni támadásokkal. Jó példa erre, hogy a nyugati kereszténydemokrata pártok egyre inkább balra sodródnak, és több olyan eset is volt, amikor ezen pártok arról beszélnek már, hogy a keresztény utalásokat vegyék ki saját szervezeteik nevéből.

Mit lehet tenni ezek ellen a durva támadások ellen?

Egyrészt a Hungary Helps egy humanitárius program, amit mi megtudunk tenni az az, hogy a népirtásnak kitett keresztény közösségeken próbáltunk segíteni úgy, hogy a segítséget visszük oda, ahol a baj van, nem a bajt hozzuk ide. Ez idáig összesen 70 ezer üldözött ember számára tettük lehetővé, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön. Példát mutattunk az egész világnak. Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy az észak-amerikai és a nyugat-európai keresztény közösségek a Hungary Helps támogatandói közé kerüljenek, de amilyen irányba haladnak most a dolgok nem lehetetlen, hogy a nyugati keresztényeknek is életmentő segítséget kell majd adnunk.

A kereszténység elleni kulturális támadások ellen a magyar kormány erőteljes diplomáciai eszközökkel lép fel, mivel a magyar kabinet egy kereszténydemokrata kabinet. Ebben a küzdelemben számítunk a korrektül tájékoztató újságírókra.

A keresztényüldözéssel, azaz a keresztények fizikai fenyegetettségével szembeni fellépésünk kapcsán Lengyelországgal és az Egyesült Államokkal is vannak közös programjaink. Együttműködünk az észt kormánnyal, és az Egyesült Királysággal is előrehaladott állapotban vannak a tárgyalásaink az üldözött keresztények megsegítésére. Azokkal a kormányokkal is megpróbálunk partneri kapcsolatokat kiépíteni, akik nem akarnak, vagy éppen nem mernek fellépni a keresztényellenes támadásokkal szemben. Arra akarjuk ráébreszteni őket, hogy korunk legnagyobb civilizációs válságával állunk szemben.

Miért hallgatnak a más kisebbsége esetében oly hangos emberi jogi szervezetek?

A keresztények elleni támadások egész egyszerűen nem férnek bele a liberális politikai narratívába. Jól látszik, hogy több magyar kezdeményezést egyszerűen leszavazott az Európai Parlament LIBE bizottsága a keresztények ügyében. Arra is volt példa, hogy pont a magyar liberálisok szavazták le a keresztényüldözés tényére felhívó kezdeményezéseinket.

Jelenleg milyen projektjei futnak a Hungary Helpsnek, és mire számíthatnak a jövő évben?

A Hungary Helps a jövőben is folytatja a munkáját, mivel ez a nemzeti küldetésünk részévé vált. Magyarország érdekeit és ügyét is szolgálja ez a program, mivel a válságrégiókba irányuló humanitárius segítségnyújtás fékezi a migrációt, és helyben nyújt segítséget az üldözött embereknek. Ha az eddigi tevékenységüket nézzük, akkor vannak az életmentő támogatások, valamint az újjáépítési támogatásink, és az ösztöndíjprogramjaink.

Az első években a Közel-Keleten voltunk aktívak az Iszlám Állam pusztításai után, de most a szubszaharai Afrikára helyeztük a hangsúlyt, mivel ott erősödtek fel a keresztények elleni támadások.

Azt szeretnénk, ha a Közel-keleten megmaradnának a megcsappant létszámú keresztény közösségek. Fontos hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány első szakasza elleni sikeres védekezés után újraindul a segélyezési programunk, így a Szentföldön nehéz helyzetbe került keresztény iskolák újranyitását támogatjuk.