A KDNP küldöttsége Csíkszeredába látogatott

Csíkszeredába látogatott Magyarországról a második legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) küldöttsége Harrach Péter frakcióvezető vezetésével – írja a szekelyhon.ro. A küldöttség meglátogatta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, majd részt vett a helyi és hagyományos termékek vásárán.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (k) látogatáson a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban (Fotó: Pinti Attila)

A küldöttséget a megyeházán fogadták, Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálatának közleménye szerint ezt követően a magyarországi politikusok megtekintették a megyei sürgősségi kórház sürgősségi osztályát, és szóba álltak a munkaközösséggel. Romániában és Magyarországon is fejlődő terület az egészségügy, és nagyjából azonosak a nehézségek, a problémák is – vonta le a következtetést a helyszíni látogatáson Harrach Péter.

Nagy fejlődésen ment át a csíkszeredai kórház, ehhez megfelelő támogatást kapnak az intézmény fenntartójától, a megyei tanácstól – számolt be Konrád Judit kórházmenedzser. A szakemberek kivándorlását a megyei tanács által épített orvoslakásokkal, a fejlődés, a hivatás gyakorlásának lehetőségével, a bizalomra alapozott csapatmunkával próbálják visszaszorítani – mondta.

Kívülről is pozitív visszajelzéseket kapnak, folyamatosan újabb szakokat vezetnek be, hangsúlyt fektetnek a kutatásra és az oktatásra, ebben partnerük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A fejlesztésekben az irány a betegek igénye, céljuk, hogy a kórház elérje a 2-es besorolást.

Több előrelépés történt az ideggyógyászat területén – ismertette dr. Melles Orsolya orvosigazgató, elsősorban a személyzetet bővítették, de egy fontos céljuk is teljesült, a napokban elvégezték az első trombolízist, ami egyedülálló a megyében. Az egészségügy területén vagy a Sapientia esetében látható a magyar kormány elkötelezettsége – mondta Borboly Csaba, és arra biztatta a szakorvosokat, hogy számoljanak be a szükségletekről, ugyanis a csíkszeredai kórház az az intézmény, amely a fejlődés útjára lépett és érdemes a támogatásra.

A magyarországi küldöttségnek, de minden érdeklődőnek termékkóstolót tartott a helyi és hagyományos termékek vásárán Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A hentesárut, péktermékeket, sajtkészítményeket, szörpöket, kürtős kalácsot elégedetten kóstolták, sokan érdeklődtek, hogy hol lehet beszerezni ezeket.