Megmenekül Boldog Brenner János szülőháza!

Melega Miklós, szombathelyi kereszténydemokrata önkormányzati képviselő hathatós közreműködésének köszönhetően véget érhet a vármegyeszékhelyen található Brenner-villa hányattatott sorsa és megkezdődhet a felújítás, valamint az épület ismételt, újra gondolt használatba vétele.

Sajtótájékoztatón jelentették be az elmúlt napokban, hogy a Szombathelyi Egyházmegye 100 millió forintos összegért megvásárolja a rendkívül lepusztult épületet, amelyben egykor Boldog Brenner János vértanú pap született.

A XVIII-XIX. század fordulóján épült villa mára szinte teljesen az enyészeté lett, amelyben pár éve tűz ütött ki, így pusztítva el annak tetőszerkezetét. Korábban tyúkkeltető, úttörőház, tankerületi főigazgatóság, leánykollégium, középiskola, végül kaszinó is működött benne.

Székely János megyéspüspök kifejtette, hogy a város lemondott elővásárlási jogáról, így tudta az egyházmegye megvásárolni az ingatlant, amelyet emlékszoba kialakítása mellett egyéb közösségi funkciókkal is elláttának majd. Elhangzott, hogy először a tető rendbehozatalt kell elvégezni, amelyre a későbbiekben gyűjtést is szerveznek majd.

A sikeres értékmentés kapcsán Melega Miklós egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel a felújítás céljára. 

(Fotó: martinus.hu)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!