Megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön

Kilencvenmillió forintos kormányzati támogatással megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön, a felújított épületet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára, a KDNP alelnöke adta át.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

A kereszténydemokrata politikus megnyitójában arról beszélt, hogy Budaörsre kétszázkilencven éve érkeztek meg azok a németek, akik a török hódoltság után újjáépítették az országot. Gazdálkodásukkal, mesterségeikkel, kultúrájukkal nem csak erősítették, hanem meg is őrizték az országot – jelezte.

(Fotó: Váli Miklós)

Fontos volt, hogy magukkal hozták keresztény hitüket – fűzte hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy hagyományaikban mindig is ragaszkodtak őseikhez, de emellett új hazájukhoz is hűségesek maradtak. Ezt a múltat, amit a budaörsi és a környékbeli németek megéltek, öleli fel a felújított Jakob Bleyer Heimatmuseum.

(Fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós szerint sajnos sokan vannak Európában, akik múzeumban szeretnének látni "minket magyarokat, németeket, kultúránkkal, nyelvünkkel, keresztény hitünkkel együtt". Hozzátette, hogy Európát úgy kell megőrizni, ahogy most megéljük: sok-sok nemzetiség, kultúra és nyelv együttélésével.

(Fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár elmondta, hogy a nemzetiségek támogatása az elmúlt nyolc év alatt a háromszorosára nőtt és ennek keretében nyújtott támogatást a kormány többek közt a most átadásra kerülő budaörsi múzeum felújítására is, valamint 30 millió forinttal támogatta a magyarországi németek elűzetése emlékművének kialakításának elindítását.

A Csicsergő óvoda óvodásai (Fotó: Váli Miklós)

Kitért arra is, hogy az Országgyűlésben már nem csak szószólójuk lehet a kisebbségeknek, hanem kedvezményes mandátumszámítással és összefogással országgyűlési képviselőjük is, mint a most megválasztott Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő.

Ritter Imre, az Országgyűlés első német nemzetiségi képviselője (Fotó: Váli Miklós)

A megnyitón köszöntőt mondott Ritter Imre, valamint Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Boros György, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Gajdos-Frank Katalin, a múzeum igazgatója.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese (Fotó: Váli Miklós)

Az felújított intézmény új kiállítását Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!