Mihálffy Béla: Elszállítják az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járműveket

Egy csütörtöktől hatályos kormányrendeletnek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járművek elszállítása - jelentette be Mihálffy Béla, a KDNP országgyűlési képviselője Mórahalmon.

A politikus a Mórahalom közelében, három autóroncs mellett tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, embercsempész-hálózatok szakosodtak arra, hogy a Szerbia felől illegálisan magyar területre lépő migránsokat továbbszállítsák Nyugat-Európa felé.

Gyakran előfordul, hogy a határvédelmi szervek fellépése miatt a csempészek menekülni próbálnak, és hátrahagyják a migránsok szállítására szolgáló járműveket. Ezek a gépkocsik, amellett, hogy sokszor balesetveszélyt jelentenek az utak mentén, a környezetet is károsítják a termőföldeken és az erdőkben, és rontják az itt élők biztonságérzetét 

 

- közölte a politikus.

Mihálffy Béla elmondta, egy héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a helyzet megoldása érdekében. A kérés meghallgatásra talált, a kormány pedig rendeletet alkotott, így elkezdődhet a járművek elszállítása - tette hozzá.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2013-tól erőteljesebbé váló illegális migráció - amelynek csúcsidőszakában, 2015-ben napi ötezer határsértő haladt át a kisvároson - mára embercsempészek által generált folyamattá vált. Ez pedig új kihívások elé állítja a településeket.

Az embercsempészek által elhagyott járművek ügyében az önkormányzatok eddig csak nagyon korlátozottan intézkedhettek, a gazdátlan autók szétszerelése pedig újabb bűnözési hullámot generált. Jelenleg 18, embercsempészek által elhagyott jármű található a kisváros területén - közölte a polgármester.

Határ Salgó László Csongrád-Csanád vármegye főispánja kifejtette, a kormányhivatal elszállíthatja azokat a járműveket, amelyeken nincsen rendszám vagy amelyek nem felelnek meg a gépkocsi fogalmának és valószínűsíthetően embercsempészek használták.

A közterület-felügyelők és a mezőőrök jelzései alapján megtalált autókon a hivatal munkatársai értesítést helyeznek el, majd négy nap múlva elszállítják azokat. Az elszállított járművek alvázszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget pedig - a szállítási és tárolási költség levonása után - az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg - ismertette a rendelet részleteit a főispán.

Határ

Hozzátette: ezekben az ügyekben az érintett Bács-Kiskun vármegyei településeken is a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal jár el.

Salgó László, miközben elhelyezte az egyik autóroncson az értesítést, elmondta, csütörtöktől a kormányhivatal munkatársai megkezdik a munkát, és minden települést megtisztítanak az embercsempészek által hátrahagyott járművektől.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!