Nacsa Lőrinc: Brüsszel migránsok befogadásáért támogatna ellenzéki vezetésű önkormányzatokat?

Nacsa Lőrinc az Országgyűlés azonnali kérdésében arra várt választ, a „bevándorláspárti" brüsszeli politikusok azért kereshettek-e fel ellenzéki jelöltek az önkormányzati választási kampányban, hogy különböző közvetlen uniós támogatásokat ígérjenek a migránsok befogadása esetére.

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője

A kormánypárti politikus azt kérdezte, a kormánynak milyen információi vannak arról, hogy Frans Timmermans több később megválasztott ellenzéki jelöltet is fogadott, miközben a Juncker-bizottság utolsó erejével is azért küzd, hogy ráerőltethesse a kötelező kvótát a tagországokra. Nacsa Lőrinc szerint a magyar ellenzék, köztük a DK-s Dobrev Klára is azért küzd, hogy a magyar emberek helyett csak Brüsszel dönthessen az uniós forrásokról.
    
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott, a „Gyurcsány-klánnak" láthatóan fontosabb a külföldi érdekek kiszolgálása, mint a nemzeti érdekek védelme.
    
Kiemelte, nem megengedhető meg, hogy a nemzeti kormányok helyett brüsszeli bürokraták döntsenek az uniós forrásokról, hiszen ők honnan is tudhatnák 1.500 kilométeres távolságból, hogy egy-egy magyar településnek milyen fejlesztésekre van szükségük.
    
Schanda Tamás aláhúzta továbbá, a magyar kormány felelősen gazdálkodik az uniós fejlesztési forrásokkal, a közvetlen brüsszeli pályázatokról szóló ígéretek mögött pedig az a szándék húzódik, hogy a bevándorláspárti politikusok bele akarnak szólni a támogatások felhasználásába.