Nacsa Lőrinc: A Fidesz-KDNP-kormány az adócsökkentések kormánya

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt szerdán az Országgyűlésben, hogy a költségvetést megalapozó 79 törvény módosítását tartalmazó javaslat között számos, az adózást egyszerűsítő, az adminisztrációs terheket csökkentő módosítás szerepel. Értékelése szerint a kormány már eddig is sokat tett a bürokráciacsökkentésért, ugyanakkor ezen a területen mindig van tennivaló.

Kiemelte: az elmúlt 12 évben a Fidesz-KDNP kormány 80 alkalommal csökkentett adót, a GDP 4-5 százalékát kitevő mértékben.

A kormány célja, hogy mind a magyar, mind a külföldi vállalkozásoknak vonzó célponttá tegyék Magyarországot, ezt szolgálta a társasági adó 9 százalékra csökkentése 2017-ben a korábbi 19 százalékról.

A javaslat fontos elemének nevezte a jövedéki adóról szóló törvény módosítását, amely az új, hevített dohánytermékekkel kapcsolatban új fogalmat vezet be és ezzel 2023-tól zárjegy- és jövedékiadó-köteles termékekké teszi ezeket az újgenerációs dohánytermékeket. Megjegyezte: ilyen például a fiatalok körében népszerű, könnyen hozzáférhető el bar, amelynek komoly, előre nem látható egészégügyi kockázatai vannak.

Nacsa Lőrinc kiemelte a javaslat egyházaknak vagyont juttató rendelkezésit. Mint mondta, a korábbi tapasztalatok alapján az egyházaknak juttatott vagyon "megtérülő, hasznos és értékes" befektetés, hiszen az egyházak fontos munkát végeznek a hitéleti tevékenység mellet az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás terén.

Ugyancsak kiemelte a határon túli civil szervezetek támogatásának megkönnyítését. Fontos, hogy a határon túli civil szervezetek is részt vehessenek a pályázatokon és nyerhessenek kis összegű, jellemzően 3 millió forint alatti támogatást a magyar identitás megőrzéséért végzett munkájukhoz - mondta, hozzátéve, korábban csak magyar civil szervezettkel együtt pályázhattak és csak határon átívelő programokra – tette hozzá.