Nacsa Lőrinc: Még inkább vonják be a fiatal gazdákat az öntözési közösségekbe

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott az országgyűlésben: nagy kihívás, hogy a környezeti hatások, a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásait csökkenteni tudják, illetve ki tudják védeni.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője

Célként jelölte meg, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét, jövedelemtermelő-képességét növelni tudják. Ez mindannyiunk közös feladata, annak érdekében, hogy a mezőgazdaság a 21. század kihívásai közepette is meg tudja állni a helyét - hangsúlyozta.
    
Nacsa Lőrinc a törvényjavaslattal összefüggésben kiemelte az öntözött területek nagyságának 100 ezer hektárral történő növelését, az öntözést akadályozó tényezőknek a gazdálkodók számára érzékelhető módon való csökkentését, illetve a szakmai, jogi és finanszírozási feltételek megteremtését. Fontosnak tartotta azt is, hogy a gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséhez, és a mezőgazdasági termelés hatékonysága javuljon.
    
Kitért az öntözési kerületek kijelölésére, és rámutatott: ezek segítségével pontosan meghatározzák, mely területek alkalmasak az öntözésre és melyek nem. Szólt a fiatal gazdák bevonásáról is az öntözési közösségekbe. A generációváltás nem állhat meg, stratégiai cél, hogy ez a folyamat folytatódjon. Ez az ő érdekeiket is szolgálja - rögzítette a KDNP-s politikus.
    
Nacsa Lőrinc támogathatónak tartotta a törvényjavaslatban megfogalmazottakat, és kiemelte: fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a törvény végrehajtása.