Nacsa Lőrinc: A nemzet nemcsak az államhatárokon belül élőkről szól

A Kárpátalján és a Vajdaságban élő kettős állampolgársággal rendelkező magyaroknak adna választójogot a jövő tavaszi európai parlamenti választásra az a törvénymódosítás, amelyről szerdán kezdődött a vita a parlamentben. A módosító javaslat kapcsán Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtökön az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a választói jog kiterjesztésével adósságot törlesztenek azoknak, akik magyar állampolgárként eddig az EP-választásokon nem tudtak szavazni. 

Nacsa LőrincNacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője

A kormány október 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a választásokkal kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslatát, amely megteremtené az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán. A javaslat indoklásában az Európai Unió Tanácsának egy 2018-as határozatára hivatkozik, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg az EP-választáson való részvételt.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: sorsdöntő lesz a májusi választás eredménye, Európa jövője múlik rajta. Látszanak a törésvonalak a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző erők között, hogy ki milyen jövőre szeretne építkezni – tette hozzá. 

A KDNP országgyűlési képviselője elmondta, a DK például bejelentette, hogy nem fogja támogatni a javaslatot. Hozzátette, más uniós országok azonban már beültették ezt a gyakorlatot a jogrendjükbe.

A baloldal azzal támasztja alá álláspontját, hogy ez szűkítené a magyarországi magyarok jogát, mert hogy 21 képviselői helyünk van és az a magyarországi magyaroké – vetette fel a műsorvezető, Velkovics Vilmos. „Mi minden képviselőre úgy tekintünk, hogy az egész nemzetét kell képviselje” – reagált Nacsa Lőrinc. A kereszténydemokrata honatya kiemelte, hogy a nemzet nemcsak a mostani államhatárokon belül élőkről szól. 

A teljes beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!