Nacsa Lőrinc: A pedofilokkal szemben a lehető legszigorúbban kell eljárni

A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslattal folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.

Elég volt a pedofilok anonimitásából!

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka kijelentette: ki kell mondani, hogy elég volt a pedofil bűnelkövetők anonimitásából, és abból, hogy sokszor nevetségesen enyhe ítéletek születnek ellenük. A leggyakoribb büntetés ugyanis a felfüggesztett szabadságvesztés – tette hozzá.

Ismertette: a Büntető törvénykönyv szigorításainak köszönhetően általánosságban jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Magyarországon. Míg a Gyurcsány-kormány idején 420-430 ezernél több bűncselekményt követtek el évente, 2020-ra bőven 200 ezer alatt van ezek száma. Ez az előrelépés a szigorításoknak, az elrettentő büntetési mértékeknek is köszönhető, és ezt várják a pedofilok elleni szigorúbb fellépéstől is – mondta.

Nacsa LőrincNacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: a kormánypártok már számtalan javaslatukkal célozták a gyermekek fokozottabb védelmét, mert a kormányzati családpolitika alapja az, hogy a gyermek az első, a gyermekeknek minden lehetőséget, fizikai, szellemi és lelki biztonságot meg kell adni. Ezért a pedofilokkal szemben is a lehető legszigorúbban kell eljárni – szögezte le.

 

Létre kell hozni egy kereshető nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka előterjesztőként a vitában elhangzottakra reagálva köszönetet mondott mindazoknak, akik egy politikai egység létrehozására törekedtek a kérdésben. Azt kérte: legyen a módosító javaslatok esetében is konszenzus. Ígéretet tett arra, hogy az előterjesztők minden jobbító szándékot megfontolnak.  

A feljelentési kötelezettség még egyeztetést igényel, az eltussolás azonban jelenleg is benne van a büntető törvénykönyvben – ismertette.
Nincs olyan, hogy papi pedofília, ahogy olyan sincs, hogy mérnöki vagy politikusi pedofília – szögezte le, hangsúlyozva, hogy mindenkire a törvény legteljesebb szigorával kell lesújtani.

Felidézte a javaslat legfontosabb célkitűzéseit: létre kell hozni egy kereshető nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, és a Büntető törvénykönyvet is szigorítani kell esetükben. Számos munkakörből ki kell őket tiltani, a szabályozás ezért bővül szabadidős tevékenységek területén végzett munka tilalmával.