Nacsa Lőrinc: A tragédiák akkor születtek, amikor nem magyarok hoztak döntést felettünk

Nem felelősöket keresni jöttünk, és ítéletet mondani sem a mi feladatunk. Emlékeztetni és emlékezni gyűltünk össze arra a legalább 2500 emberre, akiket itt hajszoltak a halálba –, mondta Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő. Hozzátette: kiemelt feladatunk, hogy beszéljünk történelmünkről a fiatalabb generációnak, hogy élő emlékezetté váljon a múlt. Csak így maradhat fenn a Kőszegen és szerte az országban munkaszolgálatra, majd a halálba vezényelt emberek története.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője (középen) Kőszegen, a munkaszolgálatosok emlékhelyének koszorúzásán (2019.03.22. Foto: veol.hu) 

A szónok emlékeztetett: a legnagyobb tragédiák akkor születtek, amikor nem magyarok hoztak döntést felettünk. Ez azonban nem menti fel az akkori vezetést, amelyik nem állította meg a harmincas években hazánkba is betörő, terjedő antiszemitizmust. Korlátozta a zsidóság jogait, végül a munkaszolgálat, elhurcolás és kivégzés parancsát elrendelte. Iskolák, szervezetek képviselői helyeztek el koszorút az emlékműnél. Radnóti Sem emlék, sem varázslat című versét Vadász Kristóf mondta el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!