Nacsa Lőrinc: A tragédiák akkor születtek, amikor nem magyarok hoztak döntést felettünk

Nem felelősöket keresni jöttünk, és ítéletet mondani sem a mi feladatunk. Emlékeztetni és emlékezni gyűltünk össze arra a legalább 2500 emberre, akiket itt hajszoltak a halálba –, mondta Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő. Hozzátette: kiemelt feladatunk, hogy beszéljünk történelmünkről a fiatalabb generációnak, hogy élő emlékezetté váljon a múlt. Csak így maradhat fenn a Kőszegen és szerte az országban munkaszolgálatra, majd a halálba vezényelt emberek története.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője (középen) Kőszegen, a munkaszolgálatosok emlékhelyének koszorúzásán (2019.03.22. Foto: veol.hu) 

A szónok emlékeztetett: a legnagyobb tragédiák akkor születtek, amikor nem magyarok hoztak döntést felettünk. Ez azonban nem menti fel az akkori vezetést, amelyik nem állította meg a harmincas években hazánkba is betörő, terjedő antiszemitizmust. Korlátozta a zsidóság jogait, végül a munkaszolgálat, elhurcolás és kivégzés parancsát elrendelte. Iskolák, szervezetek képviselői helyeztek el koszorút az emlékműnél. Radnóti Sem emlék, sem varázslat című versét Vadász Kristóf mondta el.