Navracsics Tibor: Az európai integráció fő vívmánya a béke

Az európai integrációnak a béke nem mellékterméke, hanem a fő vívmánya, „ebből adódik, hogy abszolút bővítéspárti vagyok” – hangoztatta a területfejlesztési miniszter, a KDNP politikusa hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Navracsics Tibor a keddi Európa-nap alkalmából Európai történelem - magyar sorskérdések címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta:

nem engedhetjük meg magunknak, hogy eminensen a Balkán, és adott esetben a posztszovjet régió ne csatlakozhasson – ha úgy adódik – az Európai Unióhoz.

 

Megfogalmazása szerint az európai integráció addig tud fennmaradni, amíg ezt a békeprojektet tudja megtestesíteni, és ennek része a bővítés is. Szerbiát, Montenegrót, Albániát fel kell venni az EU-ba és perspektívát kell adni a számukra – mondta, jelezve, ha ez nem történik meg, az egész Európára nézve kockázati tényező.

Navracsics Tibor azt prognosztizálta, hogy az új tagállamok felvétele „lényegileg fogja átalakítani” az unió működését, majd jelezte: Emmanuel Macron francia elnök erre vonatkozó elképzelését, amely egy többfokozatú európai együttműködést hozna be, „nem érzi tragédiának”, egészen addig, amíg a különböző fokozatok között lehetséges az átjárás.

A miniszter egyetértett Robert Schuman luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikus, volt francia miniszterelnök, az Európai Unió egyik alapítójának azon gondolatával, amely szerint Európának a gazdasági közösség előtt kulturális közösséggé kell válnia. „Ez igazán a közép-európai államok csatlakozásával vált valóra” – mutatott rá, arra is figyelmeztetve, az integráció jövője függ attól, hogy „megtanuljuk egymás kultúráját”.

Navracsics Tibor a Brexitet annak bizonyítékának nevezte, hogy „nem lehet már jól kilépni az EU-ból”. Meglátása szerint az unión belül zajló nagyon éles viták, amelyeknek a magyar kormány és az Európai Bizottság is részese, amiatt történnek, mert kialakulóban van egy politikai rendszer. Egyúttal úgy vélte: ennek a rendszernek alapvető hiánya, hogy nincs mögötte politikai közösség.

Nincs egy egységes európai démosz (...) a felfogásunkban, ami az uniós intézményeknek legitimációt, erőt, láthatóságot adhatna

 

– fogalmazott, megjegyezve: ez egy olyan nem őszinte kultúrát hoz létre az EU-ban, ami a politikai vitákon is lecsapódik.

.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!