Navracsics Tibor: Túl kell lépni a közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán

A hagyományos közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán túllépve a térségalapú fejlesztéspolitikát is ki kell építeni – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a KDNP politikusa a Magyary-emlékkonferencián tartott előadásán kedden, a Komárom-Esztergom vármegyei Héregen.

Navracsics

 

Navracsics Tibor emlékeztetett:

éppen Magyary Zoltán ismerte fel, hogy úgy kell meghúzni a közigazgatási határokat, ahogy az emberek mozognak, nem pedig a közigazgatási határok közé szorítani az emberek életét".

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tavaly év végén elfogadott új területfejlesztési törvény már egyértelműen ezen alapelv szerint fogalmazódott meg.

Eddig közigazgatásiegység-alapú fejlesztések voltak, a pályázati rendszer nem az együttműködést segítette, hanem a versengést ösztönözte. A települések sok esetben párhuzamosan indultak harcba a forrásokért, hogy ugyanazokat a fejlesztéseket valósítsák meg – ismertette.

Elmondta, a térségi együttműködés serkentésével arra tesznek kísérletet, hogy pénzügyi és pályázati eszközökkel, valamint fejlesztési koncepciókkal is rávegyék az önkormányzatokat: közösen fogalmazzák meg koncepciójukat, és együtt induljanak forrásokért.

Együttműködni persze mindig nehezebb, mint külön indulni"

– jegyezte meg. Jó példaként emlékeztetett arra, hogy amikor Veszprém volt Európa Kulturális Fővárosa, a Bakony-Balaton térséggel olyan együttműködést hoztak létre, amelyben 116 település vett részt.

Navracsics Tibor előadásában bemutatta, hogy Budapestet leszámítva még az ország két legfejlettebb régiója is csak az Európai Unió átlagos fejlettségének a felét érte el. Az összes többi régió a felzárkózó kategóriában található, és a versenyképességi mutató is ugyanezt tükrözi.

Kitért arra:

Ausztria és Dél-Németország munkaerő-elszívó hatása miatt a Nyugat-dunántúli régió is felzárkózási problémákkal küzd, és ha sem sikerül új dinamikát hozni a térség növekedésébe, megreked a fejlődése.”

A miniszter véleménye szerint az elmúlt tíz év ipartelepítése, a gyorsforgalmi úthálózat építése hozott eredményeket, de sokkal átgondoltabb és szélesebb körű fejlesztéspolitikát kell megvalósítani az elkövetkező években ahhoz, hogy a felzárkózás gyorsabb ütemű legyen.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!