Népirtás zajlik a keresztény közösségekben – kerekasztal-beszélgetés a Hír TV-n

Szerkesztőségi állásfoglalásként május 1-jén a Hír Tv Terc című műsora a teljes adást a keresztényüldözésnek szentelte, hiszen ma egyértelműen a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, ami több százmillió embert érint. Sőt, mint arra a Győrfi Károly író adásunkban rámutatott, gyakorlatilag népirtás zajlik a világban a keresztény közösségekben. Azbej Tristan államtitkár és Vágvölgyi Gergely újságíró egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ egyszerűen nem kapja fel a fejét a keresztényüldözésre, sokak egyszerűen hazugságnak tartják, ebben pedig nagy szerepe van a neoliberális narratívának is, ami megpróbálja teljesen elbagatellizálni, elhallgatni korunk legnagyobb emberi jogi válságát. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója hozzátette: sok ország a „politikai marketing” szempontjából sem tartja jónak, ha keresztény menekült érkezik Európába.

Győrfi Károly szerint a keresztényüldözés kapcsán egyáltalán nem túlzás népirtásról beszélni. A Százak Tanácsának tagja annak a véleményének adott hangot, hogy ami ma a keresztények ellen folyik, az minősíthető holokausztnak. Sok országban elevenen elégetik a keresztényeket – mondta el Győrfi Károly.

Földi-Kovács Andrea emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány célul tűzte ki, hogy a közel-keleti keresztények elleni támadásokat jogilag is nevezzék népirtásnak. Arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy egy nyugati nemzetközi bíróság a tömeggyilkosságokat népirtásnak nevezze el, Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója elmondta, tudomása szerint népirtásnak nemzetközi szinten csak azokat az eseteket fogadják el, amelyeket a Nemzetközi Büntetőbíróságon jegyeznek be. A szakértő ugyanakkor egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy a nyugat-európai közösség jogilag a genocidium szintjére akarná emelni az eseteket.

Azbej Tristan (KDNP), az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkár 

Arra a műsorvezető felvetésre, hogy miért bagatellizálja el a világ vezetőinek többsége a keresztények elleni támadásokat, Azbej Tristan gyalázatosnak nevezte azt, ahogy egyes politikusok reagáltak a húsvétvasárnap keresztények ellen elkövetett Srí Lanka-i terrortámadásokra. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára leszögezte, a politikának az alapvető emberiességet nem szabadna felülírnia. A politikus szerint az, hogy a Nyugat nem foglalkozik az üldözött keresztények ügyével az embertelen politikai hozzáállásnak, a neoliberális narratívának köszönhető, hiszen azt látni, hogy ezt a súlyos ügyet megpróbálják elsikálni, mert nem illik bele a politikai világképükbe.

Pont azt próbálják bebizonyítani, hogy a kereszténység, a kereszténydemokrácia üldöző és agresszív eszme (…) ebben a hamis képben nem férnek bele a tények, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás – tette hozzá Azbej Tristan.

Vágvölgyi Gergely, a Stand for Christians nevű oldal főszerkesztője úgy fogalmazott, néha az a meglepő, ha baloldali, neoliberális sajtótermékeben egyáltalán tudósítások születnek keresztények elleni merényletekről, bagatellizálják, elvszik az élét a problémának. Az újságíró kiemelte, a nyugati liberális narratíva nem tűri el az igazságot ebből a szempontból.

Azbej Tristan szerint a nemzetközi közösségnek igenis lépnie kell a keresztények érdekében. Példaként hozta fel, hogy Irakban 15 évvel ezelőtt másfél millió keresztény élt, most pedig 200 ezren vannak. Ők az ókor megőrizték a hitüket a bibliai tájakon, de most az a veszély fenyegeti őket, hogy két évezred után eltűnhetnek.