NÖRI: Meg kell ismertetni az emlékhelyeket a következő generációkkal

A nemzeti és történelmi emlékhelyek nem önmagukért való dolgok, nem gondnokként kell rájuk vigyázni, hanem meg kell ismertetni azokat a következő generációkkal, hiszen ezek kapaszkodót nyújtanak az ezeréves magyar történelemhez – mondta a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója kedden Budapesten, a szervezet által rendezett Családbarát emlékhely című konferencián.

 

Móczár Gábor kiemelte, a megismerés során fontos szerep jut a családoknak és az oktatásnak is, egy kutatás szerint ugyanis a fiatalok – saját bevallásuk szerint – a saját identitásukhoz szükséges kapaszkodókat a családtól és az iskolától kapják meg.

A NÖRI a közneveléshez úgy szeretne kapcsolódni, hogy hozzákezdett egy emlékezetpedagógiai program kidolgozásához. A cél az, hogy a gyerekek a tanulmányaik során legalább egy emlékhelyre eljussanak és alaposan megismerjék azt, a családokhoz pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) kötött újabb együttműködésen keresztül szeretnének még inkább kötődni - mondta a NÖRI főigazgatója.

Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, a KDNP politikusa azt hangoztatta, hogy az emlékhelyeknek kötelező családbaráttá válniuk, mert csak így lehet történelmi eseményeket, helyszíneket, szereplőket a fiatalokhoz közel hozni, valamint a múltat, a jelent és a jövőt összekapcsolni.

zk

 

Szintén kiemelte, hogy az iskolának lényeges szerepe van a történelem megismertetésében és ezen keresztül a nemzeti identitás kialakításában, ezért az oktatásban is meg kell jeleníteni az emlékezetpolitikát.

Ugyanakkor a családokat mint intézményeket is meg kell erősíteni, mivel családok nélkül nem létezik rendezett társadalom

 

 – jelentette ki Harrach Péter.

A Családok szerepe a nemzeti emlékezet ápolásában című kerekasztal-beszélgetésen Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, hogy manapság lazulnak a családi kapcsolatok, a nagyszülők nincsenek a közelben, ezért a helyi közösségeknek lehetne feladata bevonni a családokat az emlékhelyek megismerésébe.

Egy másik problémaként jelezte, hogy a gyerekvállalás kitolódása miatt sokan nem is érik meg unokájuk születését.

Ezért fontos foglalkozni azzal is, hogyan tudnák ezek az idős emberek továbbadni az emlékeiket

 

– tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a NOE tagsága körében készített felmérés alapján egy emlékhely egyrészt attól lesz családbarát, ha könnyen megközelíthető, és van büfé, másrészt pedig ha interaktív, élményalapú foglalkozásokat kínál a gyerekekkel érkezőknek.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke azt mondta, habár a világban tényleg az látszik, hogy a generációk egyre inkább eltávolodnak egymástól, Magyarországon - az intézet kutatásai alapján - Nyugat-Európához képest erősebb a generációk közötti együttműködés, ez pedig erősíti a nemzeti identitást is, amelynek legfőbb forrása a család.

A KINCS elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy a család történelmi múltját feltárják a gyerekek előtt, természetesen az életkoruknak megfelelően.

Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója rámutatott: a nemzet története családok történetéből áll össze, ezért rendkívül fontos lenne meghallgatni a család idősebb tagjainak visszaemlékezéseit a múltról, és ezáltal minél több történetet megmenteni a jövőnek.

Szintén felhívta a figyelmet arra, a múlt szép és nemes, valamint nehéz részeit is érdemes feltárni, hiszen transzgenerációs hatása lehet az eltitkolt dolgoknak.

A rendezvényen a NOE és a NÖRI együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a magyar kultúra múltját és kincseit megőrizni, megtartani a nemzeti emlékezetben, valamint továbbadni a fiatalabb generációknak, továbbá bejelentették, hogy a két szervezet megalapította az év családbarát emlékhelye-díjat is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!