Ökoturisztikai Központot és Turistaházat adtak át Kőhányáspusztán

Az új komplexum avatásán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke részvételével szerdán átadták az ország egyik legcsendesebb helyén, a Vértes belsejében azt a turisztikai komplexumot, ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe való visszatérés felszabadító élményét.

A Gánt-Kőhányáspusztán megnyílt Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházhoz ösvények, vizesélőhely-bemutató, vadmegfigyelő állomás kapcsolódik 800 millió forintot meghaladó beruházással.

Kőhányáspuszta

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében elmondta, a létesítmény szellemisége illeszkedik a vadászati világkiállítás Egy a természettel! jelmondatához. Kőhányás az ország egyik legcsendesebb helye a Vértes belsejében, ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe visszatérés felszabadító élményét - fogalmazott.

A Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ méltó a névadó örökségéhez, aki az országban elsőként nyitotta meg erdőbirtokait a turisták előtt, és a környezetbe illően mutatja be a térség kulturális, erdészeti és gasztronómiai hagyományait - emelte ki a politikus.

Kőhányáspuszta

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, az állami erdőgazdaságok turisztikai fejlesztései az elmúlt évtizedben a fenntarthatóság, az ökoturizmus irányába mozdultak el, a szaktárca az állami erdészetek gazdálkodását a közjó szolgálatába állítja.

Az államtitkár kiemelte: az erdőgazdálkodás eredményét a kormányzat visszaforgatja az erdők fenntartásába és fejlesztésébe, így az állami erdőgazdálkodás haszonélvezője elsősorban a közvetlen környék, tágabb értelemben pedig az ország teljes lakossága.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti park igazgatóságok a 2010 óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően évente 5 millió látogatót fogadnak kiépített létesítményeikben, további több tízmillió alkalommal pedig egészséges környezetet kínálnak sétákhoz, kiránduláshoz, hosszabb-rövidebb túrákhoz - ismertette Zambó Péter.

Semjén Zsolt Kőhányáspusztán

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke elmondta, a komplex fejlesztés értéke meghaladta a 800 millió forintot. A Vérteserdő Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 420 millió forintból alakított ki a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállást.

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. konzorciuma pedig területfejlesztési pályázaton nyert 381 millió forintot további fejlesztésekre.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója tájékoztatása szerint a két pályázat által megvalósított beruházás az utóbbi tíz év legnagyobb léptékű fejlesztése a Vérteserdő Zrt. területén.

Az erdőgazdaság által kiadott sajtóközlemény ismerteti: a turistaszállás földszinti része előadótermet, kiállítótermet, Zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magába.

A Kőhányási tó helyreállításával vizes élőhelyeket alakítottak ki, valamint létrehoztak egy tansövényt a térség jellemző fafajtáinak bemutatására, illetve a szeptemberben népszerű szarvasbőgés túrák számára vadmegfigyelő állást építenek.

Semjén Zsolt Kőhányáspusztán

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!