Orbán Viktor: Áprilistól mindannyian meg fogunk szabadulni ettől a járványtól

A tegnapi uniós csúcsról, a szigorodó maszkszabályokról, a koronavírus elleni vakcináról és a nizzai terrortámadásról is beszélt a kormányfő a Kossuth Rádióban – írja a mandiner.hu.

Orbán Viktor, miniszterelnök

A tegnapi rendkívüli uniós csúcsról beszámolva Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta: nálunk a helyzet még istenes. „Sokkal rosszabb a helyzet például Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában” – sorolta. Beszámolt arról is, hogy a tegnapi ülésen tettek egy kisérletet arra nézve, hogy az európai országok összehangolják a védekezést. Információcserével, a teszteredmények  összehangolásával és a határátlépési rendszer összehangolásával. Utóbbiról a kormányfő azt mondta: „ez nem nagyon megy, mert van aki ez ügyben elnézőbb, mi szigorúbban vagyunk”.

„Ez most nem az utazásnak az ideje”

– fogalmazott. Elmondta azt is, hogy bár a környező országokban hatalmas szigorításokat jelentettek be, a magyar kormány nem ebben látja a megoldást. „Nem a szabályok számának szaporításában, hanem a meghozott szabályok betartasásában látom a helyzet kulcsát” – jelentette ki Orbán Viktor hangsúlyozva, hogy a maszkviselés betartása a kulcs.

Hétfőtől szigorodnak az ellenőrzések

A kormányfő elmondta azt is, hogy a héten meghozták a szükséges jogszabályi döntéseket, így hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy teljesen új világ kezdődik.

„Eddig az volt, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér. Most büntetni kell, mert aki nem tartja be az előírásokat, az nem csak a saját egészségével játszik hanem másokéval is” – mutatott rá a kormányfő. Hozzátette, hogy állampolgári fegyelmezettség szempontjából egyébként nem rossz a helyzet Európai összevetésben sem.

Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: „van elég ágy, vakcina, gyógyszer, orvos és ápoló is – még ha vezényéleni is kell őket”.

Nagyjából a harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk az unióban, ami az ágyakat illeti

– mondta el a miniszterelnök hozzátéve, hogy ebből a szempontból csak a németek és az osztrákok járnak előttünk, de például a lélegeztetőgépek számát tekintve elsők vagyunk az unióban.

Van elég influenza oltás

„Megdupláztuk a készleteket, ez olyan 1,4 millió ember oltásához elegendő” – mondta el a kormányfő az influenza oltással kapcsolatos kérdésre válaszolva. Részletezve kifejtette, hogy ezen felül rendeltek még 360 ezret. Rámutatott, hogy van egy magyar tulajdonú vakcinagyárunk is Pilisborosjenőn, Debrecenben pedig építünk egy magyar oltóanyag gyárat, de ez majd csak később lesz használható. Gyártjuk a rendesivirt és a favipirovir gyógyszer tömeges beszerzése is folyamatban van – mondta el.

„Az ápolók és orvosok kezében van az életünk. Szerintem remekül küzdenek, megemelem a kalapomat” – fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve: „persze mindenki fáradt, ez nem egy könnyű élet, de az orvosaink úgy látom azt tudják, hogy ha baj van akkor menni kell. Szerintem bírni fogják és bírni fogjuk mindannyian”.

A miniszterelnök a tegnapi eu-csúcson elhangzott információk alapján kijelentette:

december vége és január eleje tájékán az első adag koronavírus-vakcina megérkezhet Magyarországra.

Rámutatott, hogy mindenekelőtt a krónikus betegeket és a leginkább veszélyeztetetteket oltanák be januárban, a tömeges beoltások pedig áprilisban kezdődhetnek. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „áprilistól mindannyian meg fogunk szabadulni ettől a járványtól”.

Terrortámadás Nizzában

A kormányfő az előző napi franciaországi terrortámadásokkal kapcsolatban elmondta: „nekünk magyaroknak van tapasztalatunk a muszlim világról. Ismerjük és tiszteljük ezt a világot ott ahova való, a saját helyén”.

Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyarok jövője Magyarországon

– fogalmazott hozzátéve, hogy „nem akarunk olyan helyzeteket látni, mint amit Franciaországban látunk”. Úgy vélte, hogy ki kell tartani és nem engedhetjük meg, hogy Brüsszelből ránk erőltessenek olyan szabályokat, amiket mi nem szeretnénk, hogy együtt éljünk olyanokkal, akikel nem akarunk együtt élni.

A helyzetünk nem könnyű, mert nem csak Brüsszelből nyomnak minket, de a magyar ellenzék is bevándorláspárti – ismételte meg a kormányfő. Arról is beszélt, hogy Magyarország érdeke az, hogy Nyugat-Európában is olyan vezetők legyenek, akik nem támogatják, hanem ellenzik a migrációt. Példaként a korábbi olasz belügyminisztert Matteo Salvinit hozta. „Salvini megakadályozta a bevádnorlást, rendet trartott, aztán leváltották” – mondta. A nizzai merénylettel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az ilyen cselekedeteket nem szabad megérteni, hiszen a megértés és az elfogadás cska egy lépésre van egymástól”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!