Orbán Viktor: Csak egy Európa van

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban 2019. augusztus 19-én. 8Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, hogy négy egymás követő választást nyert meg. Saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európa egyesítéséért – mondta a kormányfő. Nagyrabecsülésünk mértékét nagyban növeli, hogy Európát napról napra újra kell egyesíteni – tette hozzá. Orbán Viktor Sopronban arról is beszélt, hogy Magyarországon mindig megbecsülik a sikeres nőket. A magyar kormányfő további áldást kért Merkel munkájára és családjára.

Harminc évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend

Sopron mindig is a hűség városa marad Magyarországnak – mondta Orbán Viktor. Dicsőség Sopron városának, hogy kiálltak az 1920-as népszavazáson Magyarország mellett. Nem felejtjük el, hogy 30 évvel ezelőtt Önök áttörték a szabad világ és a Magyarország közötti börtönkerítést – mondta a magyar kormányfő. Az áttöréssel leomlott a fal – tette hozzá. 30 évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok mindig is Németország újraegyesítése mellett álltak. A magyar kormányfő elmondta, hogy a magyarok tudták, hogy a szovjet világból való kiszabadulást csak az teszi véglessé, ha a két Németország egyesül, és ezt követően az EU és a NATO tagjaivá válhatunk. Így lett Helmut Kohl a magyarok hősévé, és ezért övezi kultusz a személyét. Mi magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges dolognak tartottuk, régi dolog ez – tette hozzá. Orbán Viktor felidézte, hogy holnap emlékezünk meg a magyar állam alapításáról. István beágyazta a magyar nemzetet az európai keresztény népek közösségébe. Koronáját Rómából, feleségét Bajorországból hozta – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mára a soproni németség ismét erősödik, és képviselőjét maga választja a magyar Országgyűlésbe. A kormányfő elmondta, keresztény államalapítás, határáttörés, különleges német-magyar kapcsolatok – mindezek pedig az erős Európa irányába mutatnak. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van. Hittünk benne, és újraegyesült – mondta Orbán Viktor. Ma is ezen múlik minden, ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egyesülése révén ismét erős lesz Európa.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!