Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből!

Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben is van egy kis magyar – ezzel magyarázta Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében Kiskőrösön a magyarok szabadságvágyát. A miniszterelnök szerint tartozunk Petőfinek, ezért nem engedhetjük, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből. Emellett a kormányfő az ünnepi beszédében Petőfi Sándort és családját is hosszan méltatta.

 

Ha egy idegen rátekint a kétszáz éve született Petőfi életére, aligha hiszi el, amit lát – kezdte beszédét Orbán Viktor Petőfire emlékezve.

Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul és a csillagösvényen végződik

 

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy Petőfi születése idején szövegezte Kölcsey a Himnuszt. Huszonöt évvel a Himnusz után Magyarország már felemelte a fejét, és felegyenesedő nemzet, és önbizalommal tekint szét – fogalmazott.

Mit kezdjünk a visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszörözött erőnkkel? – a kormányfő szavai szerint a 19. század közepének Magyarországa is kereste, hogy merre szabjunk irányt a hazának. Hangsúlyozta:

ezt a várva várt keresett szót, és irányt Petőfi adta meg a hazának.

 

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Dicsőség a Petrovics családnak! – mondta a kormányfő.

„Ha két magyar összetalálkozik, jó esély van arra, hogy perceken belül három véleményen legyenek” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Petőfiben egyetértés van. „Egy olyan józan nép esetében, mint mi vagyunk, meglepő, de irodalom nélkül nincs magyar élet” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint azért van egyetértés Petőfi kapcsán, mert a szabadságnak nagy világnyelve van, és a szabadság magyar nyelvjárását Petőfi teremtette meg.

A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve

 

– fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: több mint 200 nyelvre fordították le Petőfit verseit. „Sosem hagyta el a keresztényvilág erőterét. Tudta, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség parancsolata a hit mellett érvényes” – tette hozzá.

A költőgéniusz pályáját illetően a kormányfő azt mondta: csak 5 év adatott neki, és Petőfi életműve mégis teljes. Orbán Viktor szerint Petőfi életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt. „Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk” – jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Még ha nem is látjuk, Petőfi ebben a menetben ma is itt van velünk – tette hozzá. „Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba.

Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke

 

– fogalmazott a kormányfő.

Sohasem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből.

 

Nem fogjuk hagyni, és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi” – zárta beszédét a miniszterelnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!