Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből!

Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben is van egy kis magyar – ezzel magyarázta Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében Kiskőrösön a magyarok szabadságvágyát. A miniszterelnök szerint tartozunk Petőfinek, ezért nem engedhetjük, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből. Emellett a kormányfő az ünnepi beszédében Petőfi Sándort és családját is hosszan méltatta.

 

Ha egy idegen rátekint a kétszáz éve született Petőfi életére, aligha hiszi el, amit lát – kezdte beszédét Orbán Viktor Petőfire emlékezve.

Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul és a csillagösvényen végződik

 

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy Petőfi születése idején szövegezte Kölcsey a Himnuszt. Huszonöt évvel a Himnusz után Magyarország már felemelte a fejét, és felegyenesedő nemzet, és önbizalommal tekint szét – fogalmazott.

Mit kezdjünk a visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszörözött erőnkkel? – a kormányfő szavai szerint a 19. század közepének Magyarországa is kereste, hogy merre szabjunk irányt a hazának. Hangsúlyozta:

ezt a várva várt keresett szót, és irányt Petőfi adta meg a hazának.

 

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Dicsőség a Petrovics családnak! – mondta a kormányfő.

„Ha két magyar összetalálkozik, jó esély van arra, hogy perceken belül három véleményen legyenek” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Petőfiben egyetértés van. „Egy olyan józan nép esetében, mint mi vagyunk, meglepő, de irodalom nélkül nincs magyar élet” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint azért van egyetértés Petőfi kapcsán, mert a szabadságnak nagy világnyelve van, és a szabadság magyar nyelvjárását Petőfi teremtette meg.

A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve

 

– fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: több mint 200 nyelvre fordították le Petőfit verseit. „Sosem hagyta el a keresztényvilág erőterét. Tudta, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség parancsolata a hit mellett érvényes” – tette hozzá.

A költőgéniusz pályáját illetően a kormányfő azt mondta: csak 5 év adatott neki, és Petőfi életműve mégis teljes. Orbán Viktor szerint Petőfi életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt. „Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk” – jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Még ha nem is látjuk, Petőfi ebben a menetben ma is itt van velünk – tette hozzá. „Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba.

Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke

 

– fogalmazott a kormányfő.

Sohasem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből.

 

Nem fogjuk hagyni, és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi” – zárta beszédét a miniszterelnök.