Orbán Viktor: A világpolitika legkorruptabb embere Soros György

Egyszerre akartunk válságot kezelni, amit összekötöttünk a költségvetéssel, de voltak országok, amelyek össze akarták kötni a jogállamisági kérdésekkel. Nem volt egy jó ötlet – fogalmazott a miniszterelnök péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

Orbán ViktorOrbán Viktor miniszterelnök

Soros fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot

Akik támadják Magyarországot, azok Soros György által korrumpált politikusok – mondta Orbán Viktor péntek reggel interjújában.

A miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot. Az EU-ban a viták rendezésének a módja, hogy tárgyalunk, miközben Soros György egy nagy cikkben utasításokat adott a brüsszeli elitnek. A miniszterelnökök dolga, hogy egy vitát, hogyan kell elrendezni – tette hozzá. A viták az unió természetéből fakadnak. „Ma a világpolitika legkorruptabb embere Soros György”– jelentette ki Orbán Viktor.

Egyszerre akartunk válságot kezelni, amit összekötöttünk a költségvetéssel, de voltak országok, amelyek össze akarták kötni a jogállamisági kérdésekkel. Nem volt egy jó ötlet, ez egy göröngyős út. A tárgyalásokat folytatni fogjuk és meg fogunk egyezni – mondta.

A Soros-féle cikkről elmondta, hogy

olyan szintet ért el a hazugság, amely példátlan.

A milliárdos kijelentette, hogy Magyarországon a parlamenti szavazás néhány vidéki településen nem titkos.

Magyarország számára olyan megoldások fogadhatók el, ahol a jog szempontjai döntenek és nem a politikai többség.

Brüsszelben a többség egy olyan eszközt akar létrehozni, hogy ránk lehessen kényszeríteni a migrációt. Olyan dolgokat amelyeknek ellenálltunk. Ez látszólag összefügg a válságkezelő programmal, de ez nem így van - monda a kormányfő.

A válságkezelő alap nélkül is megindulnak a magyar fejlesztési programok. Azért nem akarunk ebből kimaradni, mert nem akarjuk a bajban lévő országokat bajban hagyni.

Magyarországtól pénzt nem tudnak elvenni, a szükséges forrásokat Magyarország a piacról is be tudja szerezni. A helyreállítási alap, amit most felvett Magyarország, egy 30 évre szóló hitel, amelyet vissza kell majd fizetni.

 

Már nem esünk térdre a válság első fuvallatától

A politikai vitáktól független az eltervezett fejlesztések megvalósulnak. Hangsúlyozta, hogy

Magyarország semmilyen fejlesztési forrástól nem esik el

és Brüsszeltől függetlenül tavasszal megindulhatnak a tervezett fejlesztések.

A múlt heti 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásról elmondta, hogy tartalékképzésnek, és a viták előtt, erre szükség volt. Ennek egy részét adósságfinanszírozásra és új beruházásokra költünk majd – mondta. „Nem 2008-2009-ben vagyunk, amikor térdre estünk a válság első fuvallatától” – tette hozzá.

A magyar gazdaság erős lábakon áll  hogy saját erejének köszönhetően nem csak átvészel, hanem közben fejlődni is tud.

 

Nem értünk a kórházi kapacitások végére

A friss adatokat ismertetve elmondta, hogy 4 440 új beteget regisztráltak, 96 életet vesztettünk el. 604-en vannak lélegeztetőgépen és 7 512-en kórházban. Ez a szám magas, de nem a kapacitásaink vége – fogalmazott. Még 13591 szabad kórházi ágy és 1689 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van.

Ha bajban van Magyarország, hősökben nincs hiány

mondta a kormányfő, megköszönve az orvosok, ápolók és az egyetemisták munkáját. Egyetemisták dolgoznak a mintavételeknél, a kórházakban és a oktatási és szociális feladatokat látnak el: „Le a kalappal a fiatalok előtt".

​Jelenleg 444 ovódát és 78 általános iskolát kellett bezárni, ez a teljes szám 15, illetve 3 százaléka. Emellett 525 iskolában kellett átállni a digitális oktatásra.

„A digitális oktatást ne tekintsük vakációnak" –  mondta. Nehéz idők vannak, de ezt sajátos formájú tanulásnak tekintsük. ​A gyorstesztekről elmondta, hogy bár kevésbé megbízhatóak, de mégis szükség volt rá a növekvő esetszám miatt.

Mint ismert pénteken kezdődik a szociális dolgozók tesztelése amely jövő héten folytatódik az iskolákban és egészségügyi intézményekben. Mintegy kétezer ember vesz majd részt ebben, kisebb csoportokban.

 

Mire volt elég az első tíz nap szigor?

A kormányfő az országos tisztifőorvost idézve elmondta, hogy tíz nappal a kijárási tilalom bevezetése óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása és hogy túl lennénk a nehezén.

Mindenkit arra kért, hogy legyünk fegyelmezettek és tartsuk be a szabályokat. A javuló járványügyi számok még nem bizonyítják, hogy a helyzet könnyebb lenne. A szabályok betartása miatt kényelmetlenségek még mindig kisebb árat jelentenek, mint szüleink, nagyszüleink elvesztése.

 

A magyarok szabadon eldönthetik, melyik vakcinát szeretnék

Orbán Viktor értetlenségének adott hangot, amiért Soros György cikkében vizsgálatot követelt, mert Magyarország az unión kívüli országból, Oroszországból szerez be vakcinát. Elmondta, hogy Magyarország 12,5 millió vakcinát kötött le amerikai és brit gyártóktól. Várhatóan ezek tömegesen tavasz végén állnak majd rendelkezésre. De eközben máshol is folynak tesztelések, Kínában, Izraelben és Oroszországban. Magyarország fenntartja a jogot, hogy ezekből az országokból is vásároljon. A magyarok önkéntesen, szabadon eldönthetik, hogy melyik vakcinát szeretnék – mondta, hozzátéve, hogy egy felmérés szerint

a lakosság 30 százaléka, ha lehetne, magyar vakcinát választana

és nem külföldit.