Potápi Árpád: A Tenkes kapitánya az igaz ügyért folytatott magyar küzdelmeket idézi fel

A Tenkes kapitánya egy olyan kor emlékét idézi fel, amely a magyar történelem sok más epizódjához hasonlóan nem az eredményétől vált dicsőségessé, hanem attól, hogy igaz ügyért folyt - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerda este Bécsben a zenés, táncos színpadi mű bemutatóján.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerda este Bécsben beszédet mond a zenés, táncos színpadi mű bemutatóján (Bécs, 2019.10.10.)

„A többi nemzettel együtt építsük tovább azt az Európát, amelyért a kuruc harcosok életüket áldozták" - buzdított az államtitkár előadásában. Potápi Árpád János, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magyarságot láthatatlan kötelék fűzi össze; vannak ugyanis olyan mondatok, versek és dallamok, amelyek „lélekben együtt találnak minket"; ilyen a Rákóczi-nóta vagy a Tenkes kapitányának története.

Potápi ÁrpádA Tenkes kapitány c. zenés, táncos színpadi mű bemutatója (Bécs, 2019.10.10.)

Hozzátette: a történelmi filmeknek, a zenés, táncos daraboknak a legfontosabb célja a hazafias nevelés és a gyermekek nemzeti identitásának megerősítése. A bécsi bemutatót a Magyarság Háza és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége - Kaláka Club szervezte.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpát-medence tizenegy helyszínén mutatja be a Tenkes kapitányát, Bécs a hetedik helyszín. Az előadássorozatot a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából tartják meg.

Potápi ÁrpádA Tenkes kapitány c. zenés, táncos színpadi mű bemutatója (Bécs, 2019.10.10.)

Az Országgyűlés abból az alkalomból nyilvánította emlékévnek az ideit, hogy a főnemest 315 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé Gyulafehérvárott. A Tenkes kapitánya című zenés, táncos darab az 1964-ben Zenthe Ferenc főszereplésével elkészült történelmi kalandfilm adaptációja Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiájával.

Potápi ÁrpádA Tenkes kapitány c. zenés, táncos színpadi mű bemutatója (Bécs, 2019.10.10.)

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus az MTI-nek azt mondta: a film legizgalmasabb jeleneteit írták át színpadra, a siker pedig bizonyítja, hogy a tánc nyelvén is élvezetes a produkció. A történet a magyar identitás része, ezért ennek népszerűsítése a Kárpát-medencei magyarság körében különösen fontos. Nem elhanyagolható az sem, hogy "a sok elveszett forradalom után lehet egy kicsit nevetni" - tette hozzá.