Regionális együttműködésekben kell gondolkodniuk a Kárpát-medencei magyaroknak

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy, a témában rendezett nyíregyházi konferencián pénteken kiemelt jelentőségűnek nevezte a regionális együttműködést az egymással fizikailag is érintkező anyaországi és határon túli magyar területek között, hozzátéve, hogy ennek a nemzetpolitika fontos kiegészítő elemévé kell válnia. Ezen a véleményen volt a jelenlévő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor is.

A nyíregyházi sajtótájékoztatón (balról jobbra): Tamás Sándor, Kovászna megye RMDSZ-es elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Harrach Péter, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés KDNP-s elnöke (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Harrach Péter, a KDNP alelnöke A testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében című program keretében tartott rendezvény sajtótájékoztatóján a nemzetegyesítés érdekében történt intézkedésekre kitérve elmondta: a kormány 2010 és 2014 között a nemzetpolitika alapjait rakta le, 2014 és 2018 között pedig a szülőföldön való boldogulásnak a lehetőségét teremtette meg például a kettős állampolgárság bevezetésével.

Nyíregyházi sajtótájékoztató

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetői tisztségét is betöltő politikus szavai szerint a 2018-tól a 2020-ig szóló nemzetpolitikai célnak az identitás erősítése, a családok támogatása és a versenyképesség növelése tekinthető, ennek megvalósítására pedig a hatékony intézményhálózat a garancia.

Harrach Péter kiemelt jelentőségűnek nevezte a regionális együttműködést az egymással fizikailag is érintkező az anyaországi és határon túli magyar területek között, hozzátéve, ennek a nemzetpolitika fontos kiegészítő elemévé kell válnia.

Nyíregyházi sajtótájékoztató

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megye együttműködésében nagyon jó az irány, az elmúlt évtizedben egymás után valósultak meg a határ mindkét oldalán a közös egészségügyi, infrastrukturális és kulturális fejlesztések.

Az új határátkelők megnyitása, utak és műemlékek felújítása egyaránt jó a magyaroknak és a románoknak, ezt a közös cselekvést szeretnénk továbbvinni a következő években is – hangoztatta az erdélyi magyar politikus.

Kelemen Hunor az októberi magyarországi helyhatósági választásokra kitérve utalt arra, az RMDSZ régóta tartó és egy nagyon kiegyensúlyozott kapcsolatot alakított ki a Fidesz–KDNP-vel.

Nyíregyházi sajtótájékoztató

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy az önkormányzati választásokat követően is ez az együttműködés lehetséges legyen, elmélyüljön és újabb perspektívát kapjon” – fogalmazott a szövetségi elnök.

A sajtótájékoztatón részt vett és további nemzetpolitikai kérdésekről, illetve a határon átívelő magyar-magyar kapcsolatok jelentőségéről beszélt Tamás Sándor, a székelyföldi Kovászna megye RMDSZ-es elnöke, valamint Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés KDNP-s elnöke is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!