Rétvári Bence: 40 milliárdos többlet teszi sokkal kiszámíthatóbbá a szociális intézmények működését

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az országgyűlésben kiemelte: a kormány számára fontos, hogy amikor lehetősége nyílik, fejezze ki mint anyagiakban, mind erkölcsiekben megbecsülését a szociális szférában dolgozók felé.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Kitért arra, hogy bár az ellenzék nem támogatta, a szociális munka napjává nyilvánították november 12-ét. Kitért arra is, hogy igyekeztek a béreknél is emelést biztosítani. 2019-ben 2010-hez képest 84 százalékkal nagyobb az a bértömeg, amiből a szociális intézmények gazdálkodni tudnak.

A jövő évi költségvetésben sok korábbi, sokszor külön jogcímen biztosított támogatással szemben 40 milliárdos olyan többlet van, ami sokkal kiszámíthatóbbá teszi a szociális intézmények működését - ismertette.
    
Most is tárgyalásokban vannak, hogy ilyen és hasonló béremelésekről tudjanak beszámolni - mutatott rá.

MSZP: mikor lesz béremelés a szociális ágazatban?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról érdeklődött mikor lesz valódi béremelés a szociális ágazatban. A legutóbbi adatok szerint a területen dolgozók nettó átlagkeresete havi 170 ezer forint volt, ami a legalacsonyabb az összes ágazat között - emlékeztetett.
    
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a szocialista kormányok elvettek a szociális ágazat dolgozóitól egyhavi bért.
    
Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két-három évben a szociális szféra átlagkeresete 70 ezer forinttal emelkedett, mert sikerült béremeléseket végrehajtani. A 2010 és 2020 közötti időszakban a bérek várhatóan 80 százalékban nőnek a szociális szférában - mondta.

 DK: meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját?

Oláh Lajos (DK) arra várt választ, hogy meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját. A lepusztult kórházba ugyanis - mondta - lassan félnek bemenni az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak, mert vagy a fejükre esik a vakolat, vagy orvost sem találnak.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány igyekszik minél nagyobb segítséget nyújtani a Péterfynek is, a rekonstrukció tervezésének körbeszerzési eljárása folyamatban van. Hozzátette: az elmúlt időszakban informatikai eszközöket kapott a kórház, új orvostechnikai berendezések érkeztek, és előkészítés alatt van egy új műtői rendszer beszerzése is.

Jobbik: rendbe kellett volna tenni a szakképzést

Ander Balázs (Jobbik) szerint 9 és fél évnek elegendőnek kellett volna lenni arra, hogy rendbe tegyék a hazai szakképzés bajait.
    
A képviselő azt is javasolta, hogy a közalkalmazotti jogállás megtartása mellett adjanak béremelést a pedagógusoknak.
    
Rétvári Bence elmondta: a képviselő pártja azokkal akar szövetségben városokat és az országot vezetni, akik iskolákat zártak be, pedagógusokat bocsátottak el. Ezzel szemben a kormány az elmúlt években 50 százalékkal emelte a pedagógusok fizetését - fűzte hozzá.
    
Közölte: a szakképzési törvény gyakorlatiasabb, a diákok érdekét és az ország jövőjét szolgáló lehet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!