Rétvári Bence az ápoló hívatás jelentőségét és szépségét hangsúlyozta a váci kórházban

Az ápolók mindennapos példaértékű helytállását méltató ünnepi beszédek után a legkiválóbbak tevékenységét elismerésekkel és lélekemelő irodalmi-zenés összeállítással köszönték meg – a korábbi látogatási tilalom miatt – március 28-án a Váci Jávorszky Ödön Kórházban a Magyar Ápolók Napja tiszteletére rendezett bensőséges hangulatú ünnepségen.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Váci Jávorszky Ödön Kórházban, a Magyar Ápolók Napja tiszteletére rendezett ünnepségen (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A magyar országgyűlés 2014. február 19-én, Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló születésnapjának évfordulóján e napot hivatalosan is a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította, melyről idén is – immár hagyományt teremtve negyedik alkalommal - ünnepélyesen emlékeztek meg a váci kórházban.  

A kórházat egy éve irányító dr. Urbán Edina főigazgató főorvos a legnagyobb szakmai elismerés hangján mondott köszönetet az ápolók mindennapos tevékenységéért, a betegek gyógyulását elősegítő áldozatos munkájukért. A kórház tevékenységének javítását elősegítő változtatások jó irányba haladnak, rendkívül pozitív, hogy ebben a folyamatban partnerek az érdekképviseleti szervezetek – hangsúlyozta a főigazgató főorvos.

Dr Urbán EdinaDr. Urbán Edina főigazgató főorvos (KDNP fotó: Váli Miklós)

Dr. Urbán Edina örömmel jelentette be, hogy – korábbiaktól eltérően - idén jóval több munkatársuk tevékenységét köszönhetik meg és ismerhetik el. Befejezésül köszönetet mondott az új vezetésnek egy éve megelőlegezett bizalomért, és az azóta végzett munkáért.

Dr. Rétvári Bence ünnepi köszöntőjében külön hangsúllyal beszélt az ápolók és a betegek, az orvosok és betegek között tapasztalható bizalomról, amely alapja annak, hogy a nehéz helyzetben lévő, belső egyensúlyát elvesztő, betegként érkező emberek gyógyultan hagyják el a kórházat.

Ezt a gyógyító tevékenységét köszönjük önöknek, amit a napról napra, hétről hétre nagy empátiával, szakmai alázattal végeznek, mellyel reményt és biztatást adnak a betegeknek – fogalmazott az Emmi miniszterhelyettese, aki e hivatás szépségét és jelentőségét az ápolók védőszentjeinek – köztük Szent Kamill és Szent Erzsébet – legendáival, történeteivel is megerősítette.

Rétvári BenceRétvári Bence a Jávorszky kórház ápolóival (KDNP fotó: Váli Miklós)

Napjainkról szólva hozzátette: – Az előző négy évben átlagosan mintegy 60 százalékos béremelést biztosítottunk mindenki számára. A tavalyi bérekhez mérten – 2022-ig – egy 72 százalékos programot valósítunk meg – jelentette ki dr. Rétvári Bence, aki szerint fontos az egészségügyben dolgozók utánpótlásának folyamatos ösztönzése, melyet pályaválasztói ösztöndíjjal igyekeznek biztosítani.

3200 tanuló részesül átlagosan havonta nettó 40 ezer forint támogatásban, akik az ápolói pályát választották, de azokat is támogatjuk, akik felsőfokú képzésben vesznek részt – mondta a miniszterhelyettes, aki a térségben élő több tízezer ember nevében is kifejezte megbecsülését és háláját az ápolóknak, a kórház valamennyi dolgozójának, akik ezt a szép hivatást választották, gyógyító tevékenységükkel reményt adnak az embereknek.

Dr. Király Edit mb. ápolási igazgató arról beszélt, hogy az ünnepséggel a magyar ápolók és Kossuth Zsuzsa tevékenysége előtt tisztelegnek. Az ünnepi pillanatokban felidézik azt a rendkívül fejlődést, amely az első magyar főápoló tevékenységének idejétől napjainkig bekövetkezett az egészségügyben, az orvostudományban. – Ápolónak lenni az egyik legszebb, de egyben az egyik legnehezebb hivatás – mondta, aki kollégáinak azt kívánta, hogy Kossuth Zsuzsanna munkásságát követve őrizzék meg hivatástudatukat, kitartásukat egy egész életen át.

Rétvári BenceMiskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium növendékei (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az érdekképviseleti és szakmai szervezetek vezetőinek ünnepi köszöntője után elismeréseket adtak át. A MÁE helyi szervezetének kezdeményezésére, idén az Ápolási Egyesület megyei ezüst kitűzőjét munkásságának elismeréseként Sárosiné Győri Piroska vehette át, az Ápolási Egyesület tagjai közül Kollárné Barna Rita elismerő oklevelet, Blaskó Enikő „Kórházunk elhivatott dolgozója” címet, míg a kórház dolgozói közül heten ugyancsak a ”Kórházunk elhivatott dolgozója” címben részesült: Farkas Norbertné, Bálik Katalin, Hénapné Demkó Szilvia, Juhász Annamária, Vigyinszki Nóra, Lőrinczy Ritta, Melicher Mária.

Az ünnepelteteket maradandó szép élménnyel ajándékozták meg a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium növendékei, akiknek meghatóan kedves műsora közben szem nem maradt szárazon.  

Rétvári BenceRétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (1. sor, b3) és Dr. Urbán Edina főigazgató főorvos (1. sor, b4) (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az ünnepség záró programjaként az államtitkár, a kórház vezetője és a kitüntetettek virágot helyeztek el Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló és Molnár Gabriella, a váci kórház első intézetvezető főnővére emléktáblájánál.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!