Rétvári Bence: Az emberek félelméből kovácsolna politikai tőkét az ellenzék

A kormány számára az emberi élet a legfontosabb – válaszolta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára Sneider Tamás (független, korábban Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére – írja a Magyar Hírlap.

Sneider Tamás arra volt kíváncsi, a kormány milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a védőoltások elérhetőek legyenek az ország egész területén minden lakos számára, különös tekintettel a tüdőgyulladás elleni oltásra.

Rétvári BenceRétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke

Az államtitkár rávilágított: a gyógyszerellátást felügyelő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet forgalomba hozatali engedély jogosultjának hazai képviseletével, a Pfizer Kft.-vel szoros együttműködésben intézkedett, amelynek eredményeképpen készletátcsoportosításra, illetve külföldi behozatalra került sor.

A pneumococcus elleni védőoltást Magyarországon a csecsemők részére 2008-ban vezették be a nemzeti immunizációs program keretében – akkor még önkéntesen igénybe vehető védőoltásként –, és hamar magas átoltottságot sikerült elérni az oltandó korcsoportokban. Már 2014-től kötelező védőoltásként szerepel az oltási programban, azóta az átoltottság 99 százalék feletti. Az elmúlt egy évtizedben a magas átoltottság miatt a kisgyermekek körében a szerocsoportú pneumococcus baktériumok okozta fertőzések száma lecsökkent, hordozó állapot sem alakul ki a gyermekekben. Ez a magas átoltottság védi az idősebb korosztályt is.

Kiemelt cél az idősek és a gyermekek egészségének fokozott védelme. Jelenleg e két csoportnak kiemelten támogatott a vakcina. Az oltóanyagot emelt támogatással ötéves kor alatti gyermekek részére házi gyermekorvos írhatja fel, ezenfelül a közgyógyellátásban részesülők részére is kiadható.

Rétvári Bence emlékeztetett: a közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási támogatásba befogadott járóbeteg-ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre – ideértve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszereket is –, gyógyszerkerete erejéig. E személyek jogosultak továbbá gyógyászati segédeszközökre, valamint azok javítására és kölcsönzésére, az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra, köztük védőoltások költségének megtérítésére.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal sajnálatos módon kihúzta magát a koronavírus elleni közös védekezésből (is). A baloldal az emberek járvánnyal kapcsolatosan érzett félelméből politikai tőkét kívánt kovácsolni. Nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat gyorsított tárgyalását, ahogy a törvényt sem a tavasz folyamán, ezzel pártpolitikai érdekeiket a magyar emberek biztonsága elé helyezték. A baloldal csakúgy, mint a járvány első hulláma során, a második hullám alatt is álhírgyártással, az emberek félrevezetésével és a védekezésben résztvevők támadásával nehezíti a vírus elleni védekezést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!