Rétvári Bence: Az Európai Unióban csökken, nálunk emelkedik a kultúrára fordított összeg

A Modern városok program keretében újjáépítik Tatabányán az ötvenéves József Attila Megyei Könyvtárat, a csaknem három milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán helyezték el.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a József Attila Megyei Könyvtár három milliárd forintos beruházás alapkövének elhelyezésén (Tatabánya, 2019.04.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Magyarország érezhetően emelte a kulturális kiadások arányát, mert hiszünk a magyar kultúrában. Az Európai Unió 28 tagállamának átlagában az elmúlt években a nemzeti össztermék fél százalékáról 0,4 százalékra csökkent a kultúrára fordított kiadások mértéke, mi 0,8-ról 1,2 százalékra emeltük ezt az összeget - mondta köszöntőjében Rétvári Bence.

Bencsik JánosBencsik János országgyűlési képviselő beszédet mond a József Attila Megyei Könyvtár három milliárd forintos beruházás alapkövének elhelyezésén (Tatabánya, 2019.04.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hozzátette, hogy két parlamenti ciklus után háromnegyedével emelkedett a különböző művészeti események száma, ötven százalékkal több közösségi eseményt tartanak Magyarországon, mint nyolc évvel ezelőtt és a népművészeti események száma is mintegy harmadával növekedett.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a szakkönyvtárak állománya 12 százalékkal bővült az elmúlt években, a szépirodalmi kötetek száma 2010 óta 10 százalékkal emelkedett és csaknem harmadával több gyermek- és ifjúsági kötet jelent meg.

Schmidt CsabaSchmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a József Attila Megyei Könyvtár három milliárd forintos beruházás alapkövének elhelyezésén (Tatabánya, 2019.04.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a felújítás után a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban kétszeresére növekszik a látogatók által használható tér és számos új, olvasóbarát szolgáltatást vezetnek be. A felnőtt könyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bővül.

A földszinten közösségi tér jön létre: magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral, internetező asztalokkal. Itt kapnak helyet a beiratkozás és a kölcsönzés helyszínei, valamint a legnagyobb érdeklődésre számot tartó állományrészeket tartalmazó, szabadpolcos olvasóterem. Az egy légterű helység felső szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként működhet. Ide kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

Rétvári BenceA József Attila Megyei Könyvtár három milliárd forintos beruházása alapkövének elhelyezése (Tatabánya, 2019.04.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az olvasói térben zene- és médiatárat, valamint internet-hozzáférési pontokat alakítanak ki, valamint megépül egy előadóterem és egy oktatóterem, ahol a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, gyermekfoglalkozásokat és egyéb a nagyközönség érdeklődésére számot tartó rendezvényeket tarthatnak.

Rétvári BenceA József Attila Megyei Könyvtár három milliárd forintos beruházása alapkövének elhelyezése (Tatabánya, 2019.04.16. KDNP fotó: Váli Miklós)