Rétvári Bence: A biztonság garantálása miatt szükségessé vált a határvédelmet ellátó személyi állomány megerősítése

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára, a KDNP politikusa az Országgyűlés szerdai ülésnapján kifejtette: a javaslat több olyan belügyi érintettségű módosítást tartalmaz, amelyek a magyar állampolgárok fizikai és szociális biztonságát szolgálják.

A háború, az elhibázott szankciók és a déli határon erősödő migrációs nyomás teszik szükségessé a javaslat elfogadását – magyarázta. Hozzátette:

a kormánynak továbbra is a magyarok biztonsága az első, ennek szellemében született meg a javaslat.

 

Rétvári Bence közölte: a biztonság garantálása miatt szükségessé vált a határvédelmet ellátó személyi állomány megerősítése, ezért rendezik a szerződéses határvadász jogviszonyt.

Megjegyezte: a javaslat a büntetés-végrehajtási szervezet korszerűsítését is szolgálja.

Közölte: a javaslat kitér a szociális ellátásra, de nem érinti a szociális szolgáltatások tartalmát, igénybevételének feltételeit, viszont egységesebb lesz a juttatások megállapítása.

Rétvári Bence kitért rá: a javaslat érinti továbbá a gyermekvédelem ügyét, az alapvető jogok biztosának intézményét, a kártalanítási eljárásokat, valamint a járványügyi védekezést is.

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, örül, hogy a DK támogatja a határvadászatot érintő változtatásokat, ugyanakkor a migráció megítélésében továbbra is elvi egyet nem értés van közöttük és az európai baloldal között.

Idézte Gyurcsány Ferenc korábbi szavait, miszerint a migráció lehetőség Európa számára.

A kormánypártok szerint ugyanakkor a migráció veszélyt jelent Európa biztonságára és a keresztény kultúrára, ami működteti Európát. Ebből következően a határokat meg kell védeni és ennek jelentősége egyre inkább nő.

Kitért a Frontex adataira, miszerint az év első hónapjában 250 ezer illegális határátlépés történt, ami 70 százalékos növekedést jelent, és a magyar arányok még ennél is rosszabbak.

A legnagyobb migrációs nyomás továbbra is a nyugat-balkáni útvonalon van

 

– fűzte hozzá, kiemelve: támogatják, hogy a szerződéses határvadász jogviszony az általános jogrend része legyen.

A gondoskodási sorrendet illetően szerinte a DK félreértett valamit, a javaslat világosan leírja, hogy a módosítás nem érinti a szociális szolgáltatás tartalmát és igénybe vételének feltételeit. Az állami kötelezettség tehát továbbra is fennáll – rögzítette a KDNP-s politikus.

Úgy fogalmazott: azzal mélyen egyetért, hogy az egyén felelősségét rögzítsék és hozzáigazítsák a törvényeket az „emberi természet törvényeihez”.

Az államnak akkor kell belépnie, ha az egyén felelősségét nem tudja teljesíteni, gyermekét és szüleit nem tudja ellátni.

A háziorvosi ügyelettel kapcsolatban kiemelte: most azt elláthatja az OMSZ és a törvény úgy rendelkezik, hogy a válsághelyzet és járványhelyzet megszűnte után is megtehesse ezt. A kisebb önkormányzatok számára kifejezett nehézséget jelentett sokszor ennek biztosítása és a szolgáltatás színvonala is ingadozó volt - magyarázta a módosítás szükségességét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!