Rétvári Bence: A gyermek az első, ez a költségvetés vezérfonala

Két és félszer akkora összeget fordít a kormány a családokra a 2020. évi költségvetés tervezetében, mint amennyit az utolsó balliberális kormány szánt erre a célra – jelentette ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Magyarország élőben című műsorunkban.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető azon kérdésére, hogy a kormányzat pozitívan áll a családokhoz, a társadalomban is elindít-e egy szemléletváltást Rétvári Bence elmondta: a gyermek az első, mint a plakátokon is szerepel, ez a költségvetés vezérfonala és „szerintem a magyarok elsöprő többsége is így gondolkodik, gyermekbarát országban élünk”.

Hozzátette továbbá: „Az állam feladata, hogy azok az akadályok, problémák, melyek korábban együtt jártak a gyermekvállalással, megszűnjenek. 2010-ben egy Eurostat-kimutatás alapján a nagycsaládosoknál 3 és több gyerek vállalása 50 százalékban jelentette a szegénység vállalását is, ezt az elmúlt évek családpolitikájával megfeleztük, jelenleg 25 százalék. Nyilván szeretnénk még csökkenteni, de az már most érezhető, hogy a gyermekvállalási kedv növekszik.”

Földi-Kovács Andrea felvetette: július 1-től vehető igénybe a babaváró támogatás, melyre már most nagy az érdeklődés, azonban néhány dolog nem tisztázott, például kell-e előre ígérni gyermekvállalást. A KDNP alelnöke erre úgy reagált: „Igen, ez annak a célcsoportnak szól, akik viszonylag fiatalabbak, elsősorban 40 év alattiak. Akiknek ez a 10 millió forintos szabad felhasználású hitel fontos, hogy elindítsák az életüket. Az első gyermek születésénél a törlesztést felfüggesztjük több évre, a második gyermeknél a 30 százalékát kifizeti az állam a család helyett, a harmadik gyermeknél pedig a teljes összeget. Lényegében ha 2-3 évente születik gyermek, a családnak szinte semmilyen költsége nem lesz. A törlesztési összeg egyébként maximalizálva van 50 ezer forintban. Ilyen babaváró támogatást más országokban nem lehet találni” – tette hozzá.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!