Rétvári Bence: Jelenleg két pedagógus béremelés is folyamatban van

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára ellenzéki kérdésre azt felelte az Országgyűlésben, hogy jelenleg két pedagógus béremelés van folyamatban.

Rétvári Bence (KDNP), az Emmi államtitkára

Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt az országgyűlésben, hogy a Pedagógusok Szakszervezete szombaton demonstrációt tartott, mert a szakszervezetnek és a kormánynak a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre.
   
Azt kérdezte, mikor tárgyalnak érdemben a pedagógusokkal.
    
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy jelenleg két pedagógus béremelés van folyamatban. Az egyik az iskolaigazgatók bére, a másik pedig egy átlagos harminc százalékos béremelés a szakképzésben - hangsúlyozta, hozzátéve, korábban már végrehajtottak egy ötven százalékos béremelést.
    
Folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel és a jövőben is ezt fogják tenni - mondta az államtitkár.

Az LMP a szociális dolgozók bérhelyzetéről érdeklődött

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy pártja a múlt héten hétpárti egyeztetést kezdeményezett a szociális dolgozók bérhelyzetéről és sztrájkjogáról, de ezen a Fidesz és a KDNP nem vett részt.
    
Két szakszervezet azt követeli, hogy az ágazatban vezessék be a diplomás bérminimumot, legyen ágazati kollektív szerződés és az ágazatra fordított költségvetési részarány érje el az EU-s átlagot - említette.
    
Jelenleg több mint tízezer álláshely hiányzik, az Emmi azonban azt mondja, hogy csak akkor lehet sztrájkolni, ha a szociális dolgozók végrehajtják a száz százalékos elégséges szolgáltatást - mutatott rá a képviselő. Egyúttal feltette a kérdést, hogy a szociális dolgozók mikor sztrájkolhatnak.
    
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt kérdezte, a képviselőnek mi a fontos, a béremelés vagy a sztrájk. Hozzátette, a sztrájktörvény keretei között mindenki sztrájkolhat.
    
A szakszervezetekkel legutóbb november 18-án tárgyaltak és valóban nem tudtak megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékében, ezért azt a bíróság állapítja majd meg - közölte.

A Jobbik a kórházi fertőzésekről tudakozódott

Lukács László György (Jobbik) - titkolózással vádolva a kormányt - a kórházi fertőzések számáról kérdezett interpellációjában, azt hangsúlyozva, hogy mára ezek közel annyi halálos áldozatot szednek, mint a közúti balesetek.
    
Évente egy kisebb falunyi lakosság hal bele abba, hogy a kórházi fertőzéseknek nem találja az ellenszerét a kormány, ráadásul nem is foglalkozik vele - jelentette ki, a fertőzések számát sokallva, az esetek dokumentálását és jelentését hiányolva.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a kormány nemhogy titkolózna, hanem publikálja a fertőzési adatokat, amelyek ráadásul kedvezőbbek a fejlett országok átlagánál.
    
Hangsúlyozta: Magyarországon 4, a fejlett országokban 5,5 százalék ez a mutató a kórházakban míg a szociális és fekvőbeteg-intézményekben a hazai mutató 1, az európai 3,6 százalék, majd az utóbbi évek fejlesztéseit sorolta.
    
Ön viszont több magyar orvost juttatott külföldre, mint ahány jobbikos képviselő itt a parlamentben ül - jegyezte meg a kérdezőnek az államtitkár.
   
A képviselő nem fogadta el a választ, a plénum viszont 117 igen, 42 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta azt.

A DK szerint kaffkai abszurditás a beiskolázás folyamata
    
Arató Gergely (DK) a hatéves kortól kötelező beiskolázás új szabályait kifogásolta, szerinte ennek megállapítására nem alkalmas egy bürokratikus folyamat. A hivatal papírok alapján dönt a gyermekről, ez egy kaffkai abszurditás - hangoztatta. Véleménye szerint olyan rendszert hoztak létre, amely nem jó senkinek, a gyerek nem számít, az a fontos, hogy a hivatal hozhasson meg minden döntést.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára rögzítette, a kormánynak 2010 óta a gyermek és a család az első, a többi között ezért vezették be a hároméves kortól    kötelező óvodát. Hagyják abba azt a hazug riogatást, miszerint hatévesen a nem iskolaérett gyermeknek is iskolába kell mennie - mondta.
    
Hangsúlyozta, az iskolaérettség feltételei nem változtak, a szakértők sem változtak, egy dologban van változás: nem lesz különbség településenként az iskolaérettség megítélésében, egységes lesz a gyakorlat.
    
Szóvá tette, hogy a szocialista kormányok több száz iskolát bezártak, elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért, elbocsájtottak 15 ezer pedagógust. Önök ne adjanak tanácsot! - mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!