Rétvári Bence: A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak száma 100 millióra tehető

A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak száma világviszonylatban 100 millióra tehető, ezért is kötelességünk, hogy megemlékezzünk e kegyetlen diktatúrák által kioltott ártatlan életekről - mondta Rétvári Bence vasárnap a kismarosi katolikus templomban tartott ünnepi szentmise utáni beszédében.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára beszédet mond a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ünnepi szentmise után (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő elmondta: a kormány felhívta a külügyminisztert, hogy az ENSZ-nél kezdeményezze a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja kijelölését, ilyen megemlékezés ugyanis mindmáig hiányzik a palettáról.

Neubauer RudolfNeubauer Rudolf Kismarosi polgármestere beszédet mond a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ünnepi szentmise után (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

A kezdeményezés szakmai előkészítéseként Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban levéllel fordult a V4 országcsoport-, az EU-, illetve a NATO-beli partnereihez, ebben megosztotta a határozat tervezetét. Az államtitkár utalt rá, hogy korábban nyolc magyar és tíz amerikai képviselő kérvényezte már az ENSZ főtitkáránál a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja kijelölését, ám nem jártak sikerrel.

Csuka TamásCsuka Tamás váci református püspök beszédet mond a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ünnepi szentmise után (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence felidézte, hogy a II. világháború alatt és azt követően sok százezer magyar állampolgár került a Szovjetunió internáló, hadifogoly, átnevelő és Gulág táboraiba. 700 ezer és 850 ezer közöttire tehető a magyar elhurcoltak száma, az ő sorsuk a bűn nélküli büntetés, az ok nélküli megtorlás volt.

Beer MiklósDr. Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök misét celebrál a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Közülük csak minden negyedik térhetett haza - emlékeztetett. - Ma, amikor végre lehetőségünk van arra, hogy kimondjuk, amit gondolunk, és kiálljunk származásunk, kereszténységünk, nemzetünk mellett, kötelességünk és felelőségünk beszélni a közelmúlt ilyen identitásformáló éveiről - emelte ki Rétvári Bence.

Rétvári BenceÜnnepi szentmise a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

A szentmise utáni templomi ünnepségen Csuka Tamás váci református püspök a mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint ilyen felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkőrt.

Rétvári BenceÜnnepi szentmise a kismarosi katolikus templomban a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

Rétvári BenceAz ünnepi szentmise után Neubauer Rudolf polgármester vezetésével a szentmise résztvevői koszorút helyeztek el a Gulágra Kismarosról elhurcolt, meghalt áldozatok emlékére felállított emléktáblánál (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence

A Gulágra Kismarosról elhurcolt, meghalt áldozatok emlékére felállított emléktábla (Kismaros, 2020.01.19. KDNP fotó: Váli Miklós)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!