Rétvári Bence: A kommunista szimbólumoknak nincs helye köztereken

Elfogadhatatlan számunkra, hogy Nyugat-Európai politikusok nincsenek figyelemmel a Kelet-Európai országok érzékenységére, a kommunista diktatúra áldozatai számukra nem olyan áldozatok, akiknek az emlékét őrizni kell – mondta Rétvári Bence Vácrátóton, majd hozzátette: nem kereszteket és felújított templomokat avatnak, hanem Marx szobrokat – írja a vasarnap.hu.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere (b) és Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j) eltávolítják az egykori kommunista rendszer utolsó szimbólumát Vácrátóton (Vácrátót, 2019.04.27. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az egykori kommunista rendszer utolsó szimbólumát távolították el Vácrátóton szombat délelőtt. A Ságvári Endre utca mától a Ságvár utca nevet viseli. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Ságvári Endre mindennek az ellenkezőjét testesíti meg, amit mi demokráciáról, emberek békés egymás mellett éléséről, fejlődésről, együttműködésről gondolunk. Bízunk benne, hogy a XXI. században a Ságvári Endréhez hasonló XX. századi figuráktól meg tudjuk óvni Magyarországot.

Rétvári BenceSpiegelhalter László, Vácrátót polgármestere (b) és Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j) eltávolítják az egykori kommunista rendszer utolsó szimbólumát Vácrátóton (Vácrátót, 2019.04.27. KDNP fotó: Váli Miklós)

A képviselő kifejtette: Magyarországon, akik megsínylettük a XX. század kommunista diktatúráját, számunkra egyértelmű, hogy az ilyesfajta szimbólumoknak nincs helye máshol, csak a múzeumokban és történelemkönyvekben, semmiképp sem pozitív példaként szem előtt tartva. Mindemellett azt látjuk, hogy Nyugat-Európa egyes vezető politikusai nem érzik azt át, hogy a Kelet-Európai országoknak mekkora szenvedést jelentett a kommunizmus és marxizmus, és a Ságvári Endrék elvtársainak tevékenysége – fogalmazott Rétvári Bence.

Rétvári BenceAz eltávolított utcanévtábla „múzeumba" megy (Vácrátót, 2019.04.27. KDNP fotó: Váli Miklós)

A politikus emlékeztetett arra, hány családból hiányoznak gyermekek, családapák, édesanyák, testvérek, mert a kommunisták őket koholt vádak alapján kivégezték vagy elhurcolták. Mindez azon a marxizmuson alapul, amelyet Karl Marx vetett papírra, az ő eszméjében ott van az erőszak, a törvénytelenség, nemcsak a keresztények, hanem a zsidók iránti gyűlölet is – mondta, majd hozzátette: és míg mi igyekszünk az utolsó emlékeket is valóban visszaküldeni a múzeumba, a szoborparkba és a történelemkönyvek lapjaira, eközben azok, akik nem élték át a kommunista rémtetteket, Marx szobrokat avatnak.

Rétvári BenceRétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (j) az utcanévtábla eltávolítása előtti percekben: „egy európai keresztény politikusnak felújított templomokat kell avatni és nem Marx szobrokat". (Vácrátót, 2019.04.27. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence példaként hozta fel, amikor Jean-Claude Juncker Marx Károly szülővárosában mondott beszédet a kommunizmus teoretikusának születésnapi megemlékezésén, ahol felavatták a több mint kéttonnás – a Kínai Népköztársaság által a városnak adományozott – bronzszobrát. Rétvári Bence azt mondta: egy európai keresztény politikusnak felújított templomokat kell avatni és nem Marx szobrokat. Azokat kell támogatni, akik a keresztény közösségeket erősítik és nem azokat, akik filozófiát alapítottak arra, hogy hogyan lehet a keresztényeket és a zsidókat is ellehetetleníteni, életüket kioltani.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere úgy fogalmazott: bízom benne, hogy a feledés homályába merül mindaz az eszme, amit Ságvári Endre képviselt, azok a dolgok, amelyeket véghezvittek ebben az országban, és végleg el tudjuk tüntetni – nem csak itt, Vácrátót – , hanem a történelem térképéről is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!