Rétvári Bence: A kormány a családok szövetségese Magyarországon

A kormány a családok szövetségese Magyarországon - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Családháló Alapítvány szombati díjátadó ünnepségén, Budapesten.

Rétvári BenceRétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rétvári Bence úgy fogalmazott: családok nélkül nincs jövője a nemzetnek. Ezért fontos a kormány számára minden esztendőben a családok támogatása, anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a világ minden országa nehézségekkel küzdött - először a járvány, majd a háborúk miatt -, a magyar kormány azonban a legnehezebb gazdasági években is bővítette a családtámogatások körét.

Nem volt olyan szűkös esztendő az elmúlt 14 évben, amelyikben a családok támogatása ne bővült volna"

- jelentette ki, majd úgy folytatta: a családok támogatása hosszú távú, generációs cél. Megjegyezte: Magyarország Alaptörvénye is a nemzet fennmaradásának alapjaként hivatkozik a családra.

A családalapításhoz biztonság kell

- szögezte le Rétvári Bence, hozzátéve: ehhez a biztonsághoz a békés környezet is nagyon fontos. Azt is elmondta, bízik benne, hogy mielőbb véget ér az Ukrajnában, valamint a Gázai övezetben zajló háború, mert „a családok számára minden országban a biztonság a legfontosabb". „Ahhoz, hogy valaki családot alapítson, hosszú távú bizalom kell a jövőbe" - állapította meg, hozzátéve: a kormány meglátása szerint „a családbarát Magyarország az igazán erős Magyarország".

Családháló -díjátadóHornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (balról az ötödik) és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a díjazottakkal a Családháló Alapítvány díjátadó ünnepségén a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2024. március 23-án (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rétvári Bence gratulált a díjazottaknak és megköszönte a munkájukat, kiemelve: 18 ezer szavazat alapján választották ki azokat a szakembereket, akik most elismerésben részesülhetnek. Rögzítette:

nagyon fontos méltányolni és megerősíteni hivatásukban azokat az embereket, akik segítik a családokat.

Lehet sok mindent tanulni, de arra a kedvességre, közvetlenségre, figyelemre, törődésre, amit önök tanúsítanak a gyerekek felé, születni kell - mondta az államtitkár az ünnepségen díjazottaknak.

Hornung ÁgnesHornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Családháló Alapítvány díjátadó ünnepségén (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár felidézte: 2010-ben úgy döntött a kormány, hogy a családokat helyezi a középpontba, és „mindent a családok szolgálatába állít". Úgy fogalmazott,

ahhoz, hogy minél többen minél több gyermeket vállaljanak, otthon, anyagi biztonság, szabadidő, illetve munka szükséges.

Európa „legnagyobb, legeredményesebb otthonteremtési programjának" nevezte a magyar kormány által bevezetett otthonteremtési programot, amelyre a 2024-ben bevezetett csok plusz „még rátett egy lapáttal".

Jelezte: számos más támogatás szolgálja a családok anyagi biztonságát. Ezek között említette a családi adókedvezményt és a csed 100 elnevezésű intézkedést, amellyel a csecsemőgondozási díjat a korábbi bruttó kereset száz százalékára emelték.

Az államtitkár beszámolója szerint a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésében is hatalmas előrelépés történt 2010 óta. Elmondta, 2010-hez képest háromszor annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás, a bölcsődei férőhelyek száma pedig megduplázódott, 32 ezerről 65 ezerre emelkedett.

Ma minden család szabadon eldöntheti, hogy a szülő otthon szeretne lenni a gyermekével, vagy vissza szeretne térni a munka világába"

- magyarázta, hozzátéve: ha ezekkel az intézkedésekkel a kormány kiszámíthatóságot tud biztosítani, akkor „jóval könnyebben érjük el azt a célt, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen".

Az ehhez szükséges, folyamatosan bővülő eszközrendszert az elmúlt 13 év alatt dolgozta ki a kormány - idézte fel Hornung Ágnes, aki a gyakorlati intézkedéseken túl fontosnak nevezte „a családbarát eszmét" is, amely 2010 óta középpontban van.

Az államtitkár háláját fejezte ki a díjazottaknak, és megköszönte a Családháló Alapítványnak, amiért lehetőséget teremtett a családok támogatása terén tevékenykedő szakemberek elismerésére.

A Családháló Alapítvány rendezvényén azokat a szakembereket ismerték el, akik „az elmúlt években a legtöbbet tettek a családokért". Megválasztották többek közt a 2023-as év bölcsődei nevelőjét, óvónőjét, védőnőjét, kórházi és házi gyermekorvosát, emellett intézményeket is díjaztak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!