Rétvári Bence: A kormány támogatja a Mária út felvételét az Európai Kulturális Útvonalak jegyzékébe

A kormány úgy döntött, hogy a Mária Út Európai Kulturális Útvonalak közé való bekerülésének kezdeményezése mögé áll, és ötvenmillió forinttal támogatja azt – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa szerdán Budapesten.

RétváriRétvári Bence azt mondta: a Mária Út Közhasznú Egyesület pályázatot nyújt be az Európai Tanácshoz, hogy az Európai Kulturális Útvonalak közé bekerüljön a Mária út magyarországi és környező országokban lévő szakasza.     

Célunk, hogy a zarándokút legyen része az európai kultúrának, legyen része azoknak az útvonalaknak, amelyeket Európában jegyeznek”

– hangoztatta.

A BM parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Mária út északról délre, keletről nyugatra szeli át Magyarországot, évente több tízezren teszik meg az út egyik vagy másik szakaszát, amelyek több zarándokhelyet is érintenek.

A Mária utak, amelyek Magyarországon kívül a környező országokon keresztül is tartanak, más országokból is vonzanak turistákat”

– mondta. Rétvári Bence szerint ezek a zarándokutak a fizikai kihívás mellett lelki feltöltődést is jelenteknek a túrázóknak.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra, hogy a következő fél évben az Európai Unió soros elnöke Magyarország lesz, ekkor rendezik meg az Európai Kulturális Útvonalak találkozóját is, amely előmozdítja a július 31-ig benyújtandó pályázatot is. Rétvári Bence szerint 2025-től a kormány ötvenmillió forintos támogatása hozzájárul a nemzetközi hálózat kialakítása és a fenntarthatósági feltételek teljesítéséhez, amely révén a Mária út az európai kulturális utak része lehet.

Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő szerint Magyarországon és a környező országokban a Mária-tisztelet régóta nagy hagyományra tekint vissza. Szerte Európában sok Mária-kegyhely található, amelyeket a Mária út köt össze, így „olyan lelki és fizikai zarándokúton vehetünk részt a Mária út egy-egy szakaszának a teljesítésével, amely megerősít bennünket a hazaszeretetben, a nemzeti önazonosságban és kereszténységben” – hangsúlyozta.

Magyarország mindig kiállt a keresztény értékek és a béke mellett. Az ilyen kezdeményezések azt szolgálják, hogy ezek az értékek minél több európai és azon kívüli emberhez jussanak el”

– mutatott rá Nacsa Lőrinc.

Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító-elnöke elmondta, hogy a Mária út mintegy 2500 kilométer hosszú, három országban - Szlovákiában, Magyarországon és Romániában - alakultak önálló Mária út egyesületek, de megvan a kapcsolat az osztrákokkal is. Szabó Tamás szerint az életben megjelenő válságok leküzdésében a zarándoklat megoldáskeresési módszert jelent, fizikai és lelki megújulást nyújt, és emellett fellendítheti a vallási turizmust is.

Szabó Tamás azt mondta, hogy nyolc ország részvételével megalakult a Mária Utak Európai Hálózata Szövetsége, amely arra pályázik hogy a Mária út európai kulturális útvonal legyen. A pályázat benyújtási határideje július 31., és az egyéves értékelési folyamat után 2025  májusbán születik majd a döntés – mondta az egyesület alapító elnöke.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!