Rétvári Bence: Legyünk büszkék államunkra!

A magyar állam iránti büszkeségre szólított fel csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke beszédet mond a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepi ülésén 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI / Vajda János)

Rétvári Bence közölte: míg a „történelem süllyesztőjében” sok állam tűnt el, addig a magyar, a nagyhatalmi törekvések ellenére, itt van.

Legyünk büszkék több mint ezeréves államunkra, amely a történelem viharai között is meg tudott maradni olyannak, amilyennek Szent István megálmodta: önálló, keresztény, Európához tartozó államnak

– mondta a KDNP alelnöke.

A politikus kijelentette: az államalapítás az egyik sorsfordító döntése volt a magyarságnak, mert anélkül a nemzet nem maradt volna fenn. Szent István annak idején a keresztény hit alapjaira építve tudott stabil viszonyokat teremteni; egy erős, nyugati, keresztény államot alapított – mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence MiskolconRévész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója (jobbra) fogadja Bánné Gál Boglárkának, a megyei közgyűlés elnökének gratulációját, miután átvette Rákóczi-lánc kitüntetést Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárától a megyei közgyűlés államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepi ülésén 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI / Vajda János)

Szent István hosszú távra biztosította a magyar állam függetlenségét. Az általa lerakott szilárd alapok még az idegen uralmak kilátástalannak tűnő helyzeteiben is képesek voltak megőrizni a magyarok szabadságvágyát, törekvésüket az önrendelkezésre, a függetlenségre

– hangsúlyozta a politikus. Ma sem szeretnénk mást, mint hogy mindenki egyenrangú félként kezelje a magyarokat. Ne oktassanak ki minket külföldről! Mi tiszteletben tartjuk az ő döntéseiket, és nem szólunk bele más országok dolgaiba – közölte.

Szent István király sziklára építette országát és életét, ez a szikla a keresztény hit. Kiállt az egyetemes keresztény értékrend mellett, elfogadtatta azt népével. Az államalapító megélte hitét, és élete utolsó percében Magyarországot felajánlotta Szűz Máriának – mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence MiskolconAz alkotó Ekker Róbert szobrászművész (balra) Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára társaságában Kovács Vilmos kárpátaljai költő és író felavatott emlékművénél a megyei önkormányzat udvarán 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI / Vajda János)

A közgyűlésen köszöntőt mondott Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés Fidesz–KDNP-s elnöke, Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője. Az ünnepségen átadták a megye legrangosabb kitüntetést, a Rákóczi-láncot, amelyet Révész János, a megyei központi kórház főigazgatója kapott meg.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeztek a koronavírus-járvány miatt. Közölte, hogy jövőre közel 460 milliárd forintot fordít a kormány az ágazat béremelésére.